X

Proč začít zdravě jíst?

2 min čtení

Proč začít zdravě jíst?

Všichni kolem nás se neustále dohadují o tom, jaký způsob stravování je nejlepší a nejzdravější. Zdravé stravování se stalo v posledních letech velkým tématem diskuzí. Často si klademe otázky typu, pomůže mi zdravá strava k udržení váhy a zlepšení postavy?

Pomůže nám zdravé stravování v udržení správného chodu našeho metabolismu a celkově našeho zdravotního stavu? Ale největší počet z nás si klade otázky, jaké látky by měly být obsaženy v našich potravinách, aby plnily svou funkci pestrého stravování.

Často se ptáme i na to, zda jsou vhodná i jídla, jež jsou průmyslově vyrobená. Každý z nás si na otázky odpoví jinak, ale měli bychom si uvědomit, že bychom se měli stravovat tak, aby bylo naše tělo spokojené a nepotřebovalo si energii ukládat tam, kde je to nepříjemné.

Zlepšete své zdraví pomocí potravin

Myslete na to, že váš zdravotní stav může být ohrožen mnoha faktory, jedním z nich a možná i tím největším je právě stravování. Pokud však naším cílem až tak není náš zdravotní stav, ale toužíme po krásné postavě s vyrýsovanými svaly, rozhodně zdravá strava není jediným faktorem, na nějž bychom se měli na své cestě zaměřit.

Zdravé stravování je výborným způsobem pro to, abychom si udrželi nejen linii, ale i stabilní váhu, a to bez sebemenších výkyvů a strachu z jo-jo efektu, jenž často následuje po vysazení nevhodné drastické diety.

Zároveň se na naší postavě může odrazit i nevhodná moderní strava, často se jedná o potraviny z fastfoodu, jež jsou nesprávně připraveny. Dalším faktorem, jenž hodně ovlivňuje naši postavu, jsou špatné stravovací návyky, jež se s námi často táhnou již od dětství.

Co se týče dědičnosti, o té se moc nedá mluvit, předpoklady zde sice nějaké jsou, ale rozhodně bychom se neměli odvolávat na to, že jsme tlustí jen díky našim předkům. Vděčit za to můžeme většinou právě špatným stravovacím návykům.

Pokud chceme zlepšit naši postavu, ale i zdravotní stav, měli bychom do svého jídelníčku zařadit kvalitní potraviny z přírodních zdrojů. Ty průmyslově vyrobené nejsou tak kvalitní, obsahují nezdravé látky a jsou ochuzeny o vitamíny a minerály.

Aby toho nebylo málo většinou mají tyto potraviny nevhodně vysoký glykemický index, což je informace o rychlém přísunu energie, jež však v těle dlouho nevydrží a my do sebe neustále máme potřebu dostávat další a další podobné potraviny, jež jsou většinou bohaté na nežádoucí cukry a tuky.

Nastartujte správné trávení

Se správnými stravovacími návyky a zdravými potravinami můžeme počítat také se zrychlením našeho metabolismu a trávení. Pokud se budeme stravovat pravidelně, můžeme očekávat, že naše tělo si zvykne a bude připraveno na trávení v pravý okamžik.

Velkou chybou potom je, když jíte ve stresu a rychle, polknete tak vždy větší sousto, než je váš žaludek schopen v běžném čase strávit. Trávení mu proto trvá déle, je vám těžko a váš organismus se mnohem rychleji unaví. Budete mít proto větší chuť na sladké a další podobné pochoutky, jež nejsou moc zdravé.

Dalším důležitým faktorem pro lehké trávení je správná příprava pokrmu. Nejlépe stravitelné jsou syrové, potom následuje vaření v páře a dušení, nejtěžší pak jsou smažení a pečení. Pokrmy zbytečně nedochucujte a užívejte si jejich přírodní chuti. Tak svému tělu prospějete mnohem více.

Ohodnoťte článek