Zelí

Zelí je velmi běžným druhem zeleniny, se kterým se všichni setkáváme celý život. Možná ale nejednoho z nás překvapí, jaké zdravé bohatství v sobě tato plodina ukrývá. Zelí nemusí být konzumováno jen jako moukou zadělaná kalorická příloha, jeho možnosti jsou mnohem širší.

Co je vlastně zelí

Hlávkové zelí je kulovitý shluk listů, který se řadí mezi brukvovitou zeleninu. Zelí provázelo naše předky již v dávné antice a už tehdy si jej cenili pro jeho pozitivní účinky na zdraví a užívali jej k léčení různých neduhů. Staří egypťané zelí dokonce přímo uctívali a stavěli mu oltáře. V naší historii bylo zelí považováno za potravinu chudých, avšak tento názor se dramaticky změnil s nástupem vědy a potvrzenými výzkumy. Hlávkové zelí se velmi dobře skladuje a při správném uskladnění má poměrně dlouhou dobu trvanlivosti.

Co obsahuje zelí

Zelí je velmi bohaté především na vitamín C, nejvíce jej obsahuje košťál, který však většina z nás vyhazuje. Je velmi dobrý jen tak na chroupání nebo při nastrouhání je vynikající součástí salátů. Dále zelí obsahuje beta karoten, vitamíny B, E a K. Všechny brukvovité zeleniny a tím pádem i zelí jsou velmi bohaté na důležitý draslík, ale zároveň mají nízký obsah sodíku. Zelí je tím pádem velmi dobré konzumovat při vysokém krevním tlaku a při různých edémech.

Zelí a jeho vliv na zdraví

Zelí má vynikající detoxikační účinky a velmi nízký obsah kalorií, proto je vynikající potravinou při redukčních dietách. Zelí má mimo jiné velký obsah vlákniny a pomáhá tak upravit zažívání a může mít i lehce projímavé účinky. Málokdo možná ví, že zelí v syrovém stavu je vynikajícím pomocníkem při odbourávání požitého alkoholu. Velmi pozitivním účinkem zelí jsou jeho antikarcinogenní účinky, které jsou v dnešní době velmi důležité.

Jak ho konzumovat

Hlávkové zelí je možné konzumovat několik způsoby. Výborné je čerstvé, z kterého je vynikající salát. Při nastrouhání nebo nakrájení je dobré zakápnout jej co nejrychleji kapkou kvalitního oleje, aby se z něj nevytrácely důležité látky. Velmi dobrá je také zelná šťáva, která obsahuje mnoho vitamínu C. Zelná šťáva dobře ničí střevní parazity a je dobré ji využít jako doplněk při léčbě podrážděného nebo zaníceného tlustého střeva.

Překvapivým faktem se může zdát, že mnohem více vitamínu C je v kysaném zelí nežli v čerstvém. Při kvašení se uvolňuje kyselina mléčná, která podporuje trávení a pomáhá obnovovat zdravou střevní mikroflóru. Kysané zelí dále pomáhá udržovat správnou hladinu krevního cukru, obsahuje vitamín K, který zlepšuje srážlivost krve a usnadňuje tak případné hojení ran. Celkově se tedy dá říci, že zelí posiluje imunitu, podporuje trávení a působí preventivně vůči různým závažným onemocněním.