Proč zařadit do svého jídelníčku luštěniny?
Luštěniny společně s obilovinami tvoří základ veganského jídelníčku. Vegani jimi nahrazují maso, kdežto u běžné populace luštěniny představují často opomíjenou složku stravy. Za jejich nepříliš velkou popularitu může nadýmavost, kterou způsobují. Většina lidí ale neví, že tuto jejich vlastnost lze s pomocí správné úpravy výrazně zmírnit nebo dokonce zcela odstranit.
Luštěniny si rozhodně nezaslouží být opomíjené a vědomě vyřazované z jídelníčku. Jejich předností je vysoký obsah vlákniny, najdeme v nich však i vápník, fosfor a draslík. Pro vegany jsou luštěniny poklad už jen díky tomu, že obsahují tolik potřebné vitamíny skupiny B.
Chybí vám vitamíny? Jezte luštěniny!
Výše zmíněné vitamíny skupiny B jsou pro správné fungování našeho těla důležité, ba dokonce nezbytné. Jejich nedostatek může způsobit celou řadu zdravotních problémů a vážnějších onemocnění - vypadávání vlasů, nadměrnou únavu, problémy s nespavostí, ale i deprese. Aby tedy vaše tělo fungovalo tak, jak má, neměly by luštěniny ve vašem jídelníčku chybět.
Není to jen o vitamínech
Luštěniny jsou skvělou potravinou i díky vysokému obsahu vlákniny. Díky tomu, že je schopna na sebe vázat vodu a tím pádem zvětšovat svůj objem ve střevech, navozuje pocit sytosti na mnohem delší dobu nežli jiné potraviny. Konzumace luštěnin je tak vhodnou volbou i při snaze zhubnout. Až na sóju a arašídy se luštěniny vyznačují i malým množstvím tuku, což je jen další bod k dobru.
Různorodé využití luštěnin
Další nespornou výhodou luštěnin je fakt, že se s nimi dá v kuchyni doslova kouzlit. Hrdě se ujmou role hlavního jídla, stanou se příjemnou součástí zeleninových či těstovinových salátů a připravit z nich můžete i polévky či pomazánky. Stačí si s nimi jen šikovně vyhrát.
Luštěniny do vašeho jídelníčku
Luštěnin je několik druhů a každý z nich má něco do sebe. My si teď ve zkratce připomeneme ty nejčastější a nejoblíbenější.
Sója
Aniž by si to spousta lidí uvědomovala, i sója patří mezi luštěniny. Obsahuje velké množství bílkovin a na rozdíl od drtivé většiny luštěnin má i poměrně velké množství tuku. Nejoblíbenější a zároveň i nejlépe stravitelná je ve formě tofu nebo méně známého tempehu.
Čočka
Na seznamu nejoblíbenějších a nejčastějších luštěnin a rozhodně nesmí chybět čočka, která má hned několik druhů. Na vašem talíři se tak může objevit čočka červená, žlutá, zelená a hnědá. Na čočce je nejzajímavější, že ze všech luštěnin obsahuje největší množství železa.
Fazole
Opomenout určitě nesmíme ani fazole, které obsahují velké množství vápníku a draslíku. Fazolí je hned několik druhů, mezi nimiž můžete libovolně vybírat. Očekávat od nich můžete vysoký obsah vlákniny, díky čemuž napomáhají při funkci střev a jsou dobré na srdce a krevní oběh.
Hrách
Na závěr dnešního článku zmíníme hrách. Ten si můžete pořídit v zelené a žluté podobě. Předností hrachu je vysoký obsah draslíku a fosforu, vegany určitě potěší i obsah vitamínu B1 a kyseliny listové.