Mandle jsou krásně vypadající ořechy, které v sobě skrývají spoustu zdravých látek. Rostou na mandloních, které kvetou už v době, kdy všude okolo leží sníh, a ostatní stromy spí. Nejvíce se jim daří ve Španělsku, v Maroku, na Blízkém východě a v Itálii. Drtivá většina mandlí se prodává bez skořápek.
Co obsahují mandle
V mandlích je ukryto mnoho základních živin, a proto by měly být běžnou součástí našeho jídelníčku. Obsahují především velké množství proteinů, dá se říci, že z rostlinných produktů takřka nejvíce. V těchto lahodných oříšcích je velké množství vitamínů B1, B6 a vitamínu E a mnoho hořčíku, draslíku a železa.
V poměru sacharidů a tuků jsou v mandlích v mnohem větším množství tuky, tvoří téměř polovinu obsahu těchto ořechů. Jedná se především o mononenasycené a polynenasycené mastné kyseliny, které jsou pro lidský organismus prospěšné. Vzhledem k nízkému množství cukrů se doporučuje mandle konzumovat v kombinaci s chlebem nebo sušeným ovocem.
Mandle a zdraví
Ačkoli mandle více než z poloviny tvoří tuky, pro lidský organismus jsou velmi prospěšné, protože jsou to zdravé tuky. Tyto zdravé tuky pomáhají dostat z těla pryč škodlivé tuky, čistí cévy a tím velmi prospívají zdraví. Velkým strašákem jsou dnes civilizační choroby – jako cukrovka a obezita a vůči oběma těmto zdravotním komplikacím mohou mandle působit preventivně.
Cukrovce předcházejí pomocí velkého obsahu hořčíku, který pomáhá kontrolovat a regulovat hladinu cukru v krvi. Správná hladina hořčíku v krvi pomáhá podpořit funkci inzulinu a tím pomáhá diabetikům i prediabetikům. Mezi další schopnosti hořčíku obsaženého v mandlích patří snižování vysokého krevního tlaku, který je také považovaný za civilizační chorobu.
Mandle jako doplněk stravy a zdravou pochoutku uvítají také dietáři, protože tyto ořechy obsahují velké množství vlákniny, která dodá člověku pocit sytosti. Krom fyzické stránky působí mandle velmi pozitivně také na lidskou psychiku. Jejich konzumace pomáhá odbourávat stres a posiluje nervy, dodají energii a vitalitu. Jako většina ořechů působí pozitivně i na paměť a soustředění.
Jak mandle konzumovat
Pokud se rozhodnete pro mandle jako pro zdravou položku svého jídelníčku, rozhodně nesahejte po pražených slaných mandlích. Nejlepší volbou jsou samoská jádra ve slupce, pouze zbavená skořápky. Největší množství účinných látek je totiž obsaženo právě ve slupkách mandlí. Doporučená denní dávka mandlí je 30 gramů, což je jedna menší hrst. V obchodech by měly být v prodeji jen kvalitní ořechy, které jsou pro rozkrojení bílé, nikoliv žluté.
Kromě celých jader mandlí je možné tyto zdravé oříšky konzumovat ve formě mandlového mléka. Mandlové mléko se může podávat i dětem a je pro ně velmi prospěšné, protože podporuje vývoj a funkce mozku.