X

Kde se vzaly a jak se vyrábí čokoládové pralinky?

2 min čtení

Kde se vzaly a jak se vyrábí čokoládové pralinky?

Čokoládové bonbóny jsou známé také pod názvem pralinky. Víte, proč se jim tak říká a kde se začaly vyrábět?

Kde se vzaly pralinky

Když se řekne pralinky, většině lidí automaticky vyvstane na mysl přídomek „belgické“. Pravdou je, že v této zemi rozhodně čokoládové bonbóny dodnes považují za svoje rodinné stříbro a kdo si coby suvenýr z cest nedoveze sladkou pochoutku, jako by v Belgii ani nebyl.

Historie čokoládových pralinek se ovšem začala psát někde úplně jinde. Teorií existuje vícero a v mnoha podstatných datech se od sebe liší, nicméně všeobecně nejvíce přijímaná je tato: Jejich rodištěm se stala Paříž v době vlády Ludvíka XIV.

Podobně jako k mnoha zásadním objevům v dějinách lidstva stála i za čokoládovou sladkostí náhoda.

Pralinky prý vznikly tak, že jistý vévoda de Plessis-Praslin požádal svého kuchaře, aby mu připravil něco sladkého. Kuchař opražil mandle v rozpáleném cukru a dobrota byla na světě. Vévodovi velmi chutnala. Novince se začalo právě podle něj říkat praslines, odkud byl už jen kousek k názvu praline, pralinky.

Až později pralinky nabyly svou současnou podobu čokoládových bonbónů. A staly se vyhledávanou sladkostí, která dávno přesáhla hranice svého rodiště a jejíž dnešní výrobní postup už nemá s tím původním mnoho společného. Pralinky se tak nyní produkují po celém světě. A jak se to vlastně dělá?

Jak se vyrábějí pralinky

Záleží už na vstupní surovině, kvalitní pralinky potřebují neméně kvalitní čokoládu. Bez té se čokoládové bonbóny na dobré úrovni vytvořit nedají. Čokoláda se také musí zahřát na správnou teplotu a posledním klíčem k úspěchu je adekvátní ochlazení na správnou pracovní teplotu neboli temperace.

Na konci výroby jsou pak pralinky, které lze snadno vyklopit z formy. Výroba čokoládových bonbónů je tak s nadsázkou řečeno malá alchymie, která vyžaduje zručnost a zkušenost se zpracováním konkrétního druhu čokolády.

Salvadorské pralinky

Salvadorské pralinky se vyrábějí z exkluzivní čokolády z El Salvadoru. Značka XOCOLATÍSIMO započala s výrobou této exkluzivní čokolády jako vůbec první v ČR. Všechny recepty pocházejí přímo ze zahraničí, XOCOLATÍSIMO je českou odnoží společnosti.

Při výrobě pralinek se klade důraz na vysokou kvalitu všech používaných surovin, ruční zpracování i udržitelnost veškerých postupů. Výsledkem jsou exkluzivní čokoládové bonbóny v široké paletě příchutí.

Zároveň je možné mimo standardní druhy pralinek vytvořit také exkluzivní varianty přímo podle přání zákazníka. Lze tak vyrobit pralinky daleko za hranicí obvyklých příchutí, v tomto směru se skutečně ničemu meze nekladou. XOCOLATÍSIMO si tak buduje image prestižní značky s vysokým důrazem na úroveň všech produktů. To dokládají i četná ocenění z prestižních mezinárodních čokoládových soutěží.

Ohodnoťte článek