Také milujete čokoládu nebo horké mléko s kakaovým práškem? Tak to vás jistě potěší náš článek, s jehož pomocí vám přiblížíme účinky kakaa na náš organismus. Ono totiž to hnědé semínko kakaovníku (kakaový bob) v sobě obsahuje tolik blahodárných látek a rozhodně bychom se jej neměli bát, a to ani v okamžiku, kdy držíme dietu nebo aktivně posilujeme.
Ze zrnka práškem
Z rostliny kakaovníku se sklidí plody, ty se následně otevřou a vyjmou se boby s dužinou. Dužina se nechá několik dní fermentovat a plody se suší. Poté se z kakaových bobů vyrobí prášek, a to buď drcením nebo mletím. Při výrobě se však musí klást důraz na to, aby se z hmoty odebral přebytečný tuk. Takto vyrobené kakao je hlavním zdrojem obživy rozvojových zemí a vyváží se do všech možných částí světa.
Kakaový prášek může sloužit k domácí výrobě mléčného výborného nápoje, ale také třeba k posypání palačinek, krupicové kaše a dezertů. Nicméně často je i dále průmyslově zpracován. Vyrábí se z něj čokoláda, čím větší procento kakaa čokoláda obsahuje, tím kvalitnější je i výrobek sám.
Zároveň si ale musíme uvědomit, že kakao se pyšní velice hořkou chutí, a proto nemůžeme očekávat žádné slaďoučké pohlazení po jazyku. Na druhou stranu máme jistotu, že se nám v ústech rozplývá kostička pochoutky, která neuškodí našemu zdraví. Spíše tomu je naopak.
Jaké látky obsahuje kakao?
Kakao je velice blahodárné pro náš organismus. Obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek. Najdeme v něm množství vitamínů, minerálů, ale také třeba antioxidantů a mnoho dalších živin. Co se týče obsahu antioxidantů, je různými vědeckými studiemi prokázáno, že právě kakao je na tyto látky nejbohatší. Dále pak v něm můžeme najít velké množství hořčíku, železa, chromu, manganu, zinku, ale také mědi.
V kakau jsou však obsaženy i proteiny a sacharidy. První z jmenovaných látek ocení hlavně vyznavači posilování, protože právě tuto látku potřebují k tomu, aby jejich svaly mohly růst. Ani sacharidy vám však v tomto případě neublíží, protože jsou obsaženy v čokoládě s vysokým obsahem kakaa v malém množství. Navíc je oceníte z toho důvodu, že se postarají o přísun potřebné energie, jež nám často v průběhu dne dochází.
Kakao je bohaté zejména na vitamíny skupiny B a C, ale ty najdeme jen v syrových produktech. Po tepelné úpravě se většina látek z kakaa vypaří do nenávratna. Z tohoto důvodu bychom ji měli konzumovat čerstvou, bez tepelné úpravy.
Konzumací kakaa k lepšímu zdraví
Některé látky obsažené v kakau blahodárně působí na udržování správné hladiny cukru v krvi. Vyzdvihnout bychom však měli dvě látky, které se podílí na správném okysličování krve v krevním oběhu, jedná se o mangan a železo.
Další látkou, jež je obsažena v kakau, je zinek, ten nám zase udržuje imunitní systém ve správném režimu, ovlivňuje ale také správnou funkci jater, slinivky, pohlavních orgánů a kůže. Z tohoto poznatku můžeme odvodit vysvětlení toho, proč právě čokoláda zaujímá vrchní příčky mezi afrodiziaky.
Kakao obsažené v čokoládě a dalších pochutinách v organismu vyvolává chutě a s tím je spojeno i nabuzení slinění. Můžeme tedy konstatovat, že se do našeho organismu vyplavuje mnohem více enzymů, jež podporují správné trávení.
S konzumací hořké čokolády a pravého kakaa se vydáváme do účinného boje s nemocemi, které v současnosti straší každého z nás. Jedná se zejména o mozkovou mrtvici, cukrovku, různá onemocnění srdce, ale třeba také rakovinu.
Závěrem
Nebojte se již čokolády a kakaa. Postačí vám jen sledovat obsah kakaa ve výrobku. Stále mějte na mysli, že čím vyšší číslo a hořkost čokolády je, tím lepší je pro nás a naše zdraví.