Jak vybrat chutné avokádo?

2 min čtení

Jak vybrat chutné avokádo?

Avokádo je velice častou a oblíbenou složkou jídelníčku nejen u veganů. Jedná se o exotický druh ovoce, které je k nám dováženo z různorodých koutů světa. Avokádo je plod stále zeleného stromu hruškovice amerického.

Vzhledem k tomu, že má jen velmi nízký obsah vody, představuje ovoce s vysokou nutriční a zároveň i kalorickou hodnotou.

I když avokádo od pohledu pozná snad úplně každý, spousta lidí si neumí poradit s jeho výběrem. Pokud je řeč o avokádu, nemůžete jen tak přijít k pultu s ovocem a bezmyšlenkovitě po nějakém sáhnout. Chcete-li si na něm pochutnat, musíte ho vybrat správně. Jak na to?

Začíná to u stopky

Na samotném začátku je potřeba věnovat pozornost stopce. Jedná se sice o malou – někdo by dokonce mohl říci, že zanedbatelnou – část ovoce, ale rozhodně není na místě ji podceňovat. Narazíte-li v obchodě na avokádo, kterému bude stopka chybět, dejte od něho ruce pryč a hledejte jinde.

Pokud avokádo nemá stopku, ztrácí tak na své trvanlivosti a mnohem méně vám vydrží. Kromě toho se může velice snadno stát, že si dírou vzniklou po odtržení stopky mravenci napochodují dovnitř, avokádo vyžerou a to pak nebude mít šanci dostatečně uzrát.

Pořádně si avokádo prohlédněte

Dalším krokem je prohlédnutí slupky. Tady je potřeba si uvědomit, že není avokádo jako avokádo – u nás jsou k dostání avokáda v barvě od zelené až po černé. V případě zeleného avokáda si dejte pozor, aby na sobě nemělo tmavé skvrny – ty by mohly být znakem shnilého vnitřku.

Pokud budete vybírat avokádo černé, u něho sledujte, zda není slupka poškozená. Ani našedlá barva není příslibem dobré a chutné koupě, takže ruce rychle pryč – tohle zbarvení avokádo zpravidla získá vlivem špatného skladování, díky čemuž ztrácí nejen chuť, ale i kvalitu. Doporučujeme vybírat avokáda s matnou a tlustší slupkou.

Správný tvar avokáda

Avokáda dostupná na našich trzích a v obchodech nepředstavují zanedbatelnou položku na seznamu, pokud jde o cenu. Proto byste si měli dát záležet s výběrem, abyste pro sebe vybrali to nejlepší. Jedině tak získáte kvalitní ovoce, které vám bude chutnat a zároveň vaše tělo zásobí všemu důležitými živinami.

Proto jako další krok zmiňujeme správný tvar tohoto exotického ovoce. Rozhodně se nenechte zlákat hamižností a nesnažte se najít co možná největší avokádo. Ne vždy jsou ta největší zákonitě nejlepší.

Narazit můžete na krásně kulatá avokáda, ale i na protáhlejší kousky, které jsou na pohled větší. Bohužel jejich nedostatkem je nerovnoměrné dozrávání, což značí nekvalitní chuť. Proto raději vždy sáhněte po pěkném kulaťoučkém avokádu, nebudete litovat.

Avokádo na omak

Na samotný závěr přichází to nejdůležitější – rozpoznání zralosti. V tomto případě je potřeba vzít avokádo do ruky a lehce prsty zmáčknout. Samozřejmě ne moc, aby nedošlo k jeho poškození a znehodnocení. Stačí zmáčknout jen lehounce.

Zralé avokádo poznáte tak, že je na dotek měkké. Tvrdé avokádo naopak značí, že ještě není pořádně dozrálé. Na druhou stranu byste neměli sáhnout ani po příliš měkkém avokádu, do kterého se boří prsty. Takové je přezrálé a nejedlé.