X

Čím nahradit med?

2 min čtení

Čím nahradit med?

O medu se často říká, že je to zlaté přírodní sladilo. Nic proti tomu. Osladíte si s ním čaj, můžete ho přidat do slaných i sladkých jídel, v kuchyni slibuje opravdu pestré využití a navíc je k dostání v několika druzích. Má to ale jeden háček - vegani med nekonzumují.

Může to být překážka především pro začínající vegany, pro které je všechno okolo veganství nové, neokoukané, neosahané a plné otázek. Právě ti totiž hledají náhrady za potraviny, které pro ně ještě před časem - a před nejdůležitějším rozhodnutím v jejich životě - byly naprosto běžné. Teď jsou jednoznačně tabu. A med patří na seznam zakázaných potravin. Čím ho tedy nahradit?

I med se dá nahradit. A to hned několika způsoby!

V dnešním článku si řekneme, jak a čím nahradit med. Po jeho přečtení budete zase o něco chytřejší a především se vám už nikdy nebude po medu stýskat. Zjistíte totiž, že ho vlastně vůbec nepotřebujete!

Melasa

Melasa je produkt, který dokáže rozpoutat rozporuplné debaty. Zatímco někdo bude tvrdit, že se jedná pouze o odpad při výrobním procesu, jiný ji bude vychvalovat a pět na ni samé ódy. Pravdu budou mít oba. Melasa je skutečně odpad, který vzniká při výrobě cukru z cukrové třtiny.

Tento tmavě hnědý až černý hustý sirup je ve své prvotní podobě šťáva, která se vylisuje z cukrové třtiny a následně se vařením koncentruje - cukr zkrystalizuje a odstředěním se odstraní. Vzhledem k tomu, že i bez přítomností cukru je melasa stále dostatečně sladká, ji můžete vyměnit za med. A nebudete strádat.

Kokosový nektar

Další výbornou alternativou za med je kokosový nektar, který se pyšní sladkou chutí a může se tak plnohodnotně ujmout role zdravého sladidla. Kokosový nektar se vyrábí postupným zahříváním za vakuových podmínek, kapalina se odpařuje a nektar tím pádem houstne.

Chuť kokosového nektaru je velice jemná se špetkou citrusového nádechu. Mimo jiné obsahuje vitamíny B a C, 17 aminokyselin a celou řadu minerálů. Opravdu zdraví prospěšné sladilo.

Javorový sirup

Do třetice všeho dobrého zmíníme javorový sirup. Ten určitě znáte především z amerických filmů, kde se jím tradičně polévají vafle nebo palačinky.

A vždycky to vypadá tak dobře, že na to člověk ihned dostane chuť! Chuť javorového sirupu si zkrátka musíte zamilovat, především pro její výraznost a ořechovo-medový nádech.

Důležité je v tomto případě sledovat kvalitu, v obchodech se často prodávají levné náhražky javorového sirupu, které jsou plné zvýrazňovačů chutí a s pravým javorovým sirupem - kterých se u nás rozeznává hned několik, konkrétně 3 a označují se písmeny A, B a C - se tak nemohou vůbec srovnávat.

Hnědý rýžový sirup

Hnědý rýžový sirup je mezi vegany proslulý, hodně lidí se k němu rádo vrací a rozhodně k tomu mají dobré důvody. Hnědá rýže představuje superpotravinu, která ale není až tak známá, proto možná bude nad rýžovým sirupem kdekdo nevěřícně kroutit hlavou. Vyrábí se z vařené rýže a jedná se o bezlepkový produkt. Je méně sladký, a proto je ho pro slazení potřeba trochu více.