X

Proč vybírat raději celozrnné pečivo namísto bílého?

2 min čtení

Proč vybírat raději celozrnné pečivo namísto bílého?

Pečivo je nedílnou součástí života každého z nás. Pochutnáváme si na něm ke snídani, připravujeme si z něho svačiny, jíme ho k večeři. Za klasiku vyhledávanou drtivou většinou lidí je bílé pečivo. Stále více lidí ale dává přednost pečivu celozrnnému. A vy byste mu taky měli dát šanci!

Logicky vás teď možná napadá otázka, proč byste měli vyměnit bílé pečivo za celozrnné. V čem je lepší? Má pro vegany nějaké výhody, které bílé pečivo nedokáže nabídnout? Pojďme si o tom společně více přečíst v dnešním článku!

Jaký je rozdíl mezi bílým a celozrnným pečivem

Pokud vás napadá barva, máte pravdu. Zbarvení pečiva je první viditelný rozdíl, který napadne snad každého z nás. Velkým rozdílem mezi těmito dvěma dráhy pečiva je výroba - konkrétně pak fakt, že se celozrnné pečivo vyrábí z celých rozemletých zrn, tedy i z jejich obalu.

Oproti tomu pro výrobu pečiva z bílé mouky se používá pouze vnitřní část zrn a tím pádem bílé pečivo ztrácí biologickou hodnotu. Celozrnné pečivo obsahuje velké množství bílkovin, nechybí mu ani vláknina, důležité vitamíny, minerály a esenciální mastné kyseliny.

Je celozrnné pečivo zdravější?

Rozhodně! Pokud je řeč o pečivu, které je opravu vyrobeno z celozrnné mouky, pak můžeme s klidným svědomím říci, že je pro nás nejen zdravější, ale i obsahově hodnotnější a výživnější. Díky nízkému glykemickému indexu navíc poskytuje mnohem delší pocit sytosti, což ocení především ti, kteří se snaží zhubnout. Pro vegany je celozrnné pečivo vynikající volbou především pro vysoký obsah vlákniny a bílkovin, které nutně potřebují.

Proč nekupovat bílé pečivo?

Na začátku jsme zmínili otázku, proč nekupovat bílé pečivo. Stačí na to jednoduchá odpověď: hodně mu toho chybí. Co konkrétně máme na mysli? Podívejme se na to v číslech. Bílá mouka je ochuzena o vápník (60 %), hořčík (85 %), železo (76 %), zinek (78 %), vitamín E (86 %) i vitamín B2 (80 %) a B1 (77 %). Už jen z těchto čísel vidíte, o co všechno přicházíte, pokud konzumujete bílé pečivo. Pečivo vyrobené z celozrnné mouky je tak opravdu lepší - a to nejen obsahově, ale i chuťově. Co si budeme povídat.

Jak poznat celozrnné pečivo?

Celozrnné pečivo je v současné době dostupné a není tedy problém jej sehnat. Často ale můžete narazit na obarvené pečivo, které je ve skutečnosti pečivem bílým, akorát obarveným - a to buď sladem, nebo karamelem. Proto je potřeba věnovat výběru pečiva opravdu dostatek pozornosti a číst si popis na obalech daných produktů.

O celozrnném pečivu mluvíme pouze tehdy, obsahuje-li minimálně 80 % celozrnné mouky, případně jiných druhů těchto mouk. Pokud v obchodě narazíte na pečivo s nižším obsahem celozrnné mouky, nejedná se o celozrnné pečivo a ruce tedy od takových výrobků rychle pryč.

Pro tento druh pečiva jsou typické právě ony slupky, ze kterých je vyráběno - nejjednodušeji to tedy poznáte tak, že pečivo rozlomíte. Doporučujeme koupit ve vámi oblíbeném obchodě několik kousků pečiva a doma se přesvědčit, zda se jedná o pečivo obarvené, nebo skutečně celozrnné.

Vodítkem může být i cena. Celozrnné pečivo je logicky dražší, protože i mouka, ze kterého je vyráběno stojí více peněz.

Ohodnoťte článek