Chcete být zdraví a předcházet různým onemocněním? My vám na následujících řádcích představíme překvapivého spolubojovníka, jenž vám pomůže vyhrát v bitvě se zdravotními problémy a nemocemi. Nicméně je dobré zmínit, že tato potravina vám pomůže těmto problémům i předcházet, proto je žádoucí zařadit ji do svého jídelníčku v pravý čas a nečekat na chvíli, kdy už bude pozdě.
Naším věrným a silným bojovníkem jsou překvapivě vlašské ořechy. Jedná se o plody ořešáku královského, které dozrávají od srpna do září. Konzumuje se jádro, jež se ukrývá ve tvrdé skořápce. Pojďme si je tedy představit blíže.
Jaké látky jsou v ořeších ukryté?
Vlašské ořechy jsou bohaté na velké množství zdraví prospěšných látek. Objevíme v nich vitamíny, minerály a další živiny důležité pro naše tělo. V plodech ořešáku královského objevíme bohaté zastoupení zdravých nenasycených mastných kyselin (omega 3), ty zabírají až 70 % každého ořechu.
Ořechy by však byly velice chudými, kdyby obsahovaly jen tuto jednu živinu. My v nich také ale můžeme najít pro náš organismus důležité bílkoviny a v neposlední řadě také sacharidy pro doplnění energie.
Co se týče vitamínů, vlašské ořechy jich obsahují celou řadu. Jmenovat můžeme vitamíny skupiny B (B1, B2, B3 a B6) a vitamín E. Dále se v nich v bohatém množství objevuje hořčík se zinkem, draslíkem, železem, vápníkem, selenem a fosforem, ale také třeba kyselina listová.
Od jakých neduhů nám mohou vlašské ořechy pomoci?
Jak jsme si ukázali výše, ve vlašských ořeších je velké množství zdraví prospěšných látek. Ty pomáhají v boji proti mnoha zdravotním potížím a onemocněním. V některých případech působí i preventivně. Pokud budeme plody ořešáku královského konzumovat pravidelně, můžeme snížit hladinu nebezpečného cholesterolu v krvi. Avšak dokáží dodat i potřebnou energii pro mozek a srdce.
Některé látky obsažené v plodech se nedílnou mírou podílí na zlepšení imunitního systému našeho organismu. Konzumací ořechů můžete aktivně předejít tvorbě krevních sraženin v cévách a mimo jiné působí protizánětlivě. Měli bychom však podotknout, že konzumací ořechů můžeme předejít i chudokrevnosti.
Pozitivně pak působí i na reprodukční potíže. S konzumací těchto plodů se zvýší vaše libido a zároveň se může vyřešit problém s případnou neplodností. Pozitivní účinky však má i na diabetiky, protože účinně snižuje také hladinu cukru v krvi.
Ořechy v kuchyni
Po sklizni se ořechy nechají vyschnout. Až budou patřičně suché, můžeme je vylouskat ze skořápky. Upozorňujeme, že tato práce není příliš čistá, většinou to končí černými prsty a dlaněmi. Pokud tomuto chcete aktivně předejít, použijte při louskání rukavice.
Vylouskané ořechy můžeme dát do sklenice, či do plátěného pytlíku, můžeme je dále sušit, nebo si je můžeme dát zamrazit. Ořechy se však mohou skladovat i ve skořápce a louskat je můžeme teprve až ve chvíli, kdy je budeme potřebovat do pokrmu. V této formě se doporučuje je uchovávat v plátěném pytlíku, nebo v bedně, aby mohly dýchat a dále schnout.
Vlašské ořechy jsou velice oblíbeným objektem potravinářského průmyslu. Mohou se používat do různých pokrmů, počínaje koláčky, dorty, vánočním cukrovím a konče třeba u ořechů obalených medem, čokoládou či zkaramelizovaným cukrem.
Doma si kromě výše zmíněných pochoutek můžeme připravit třeba ořechovou směs s jogurtem. Můžeme si jimi ale také posypat třeba zmrzlinový pohár, pudink či palačinku. Možností je velké množství a je jen na nás, na co máme momentálně chuť.
Závěrem
Zkuste svůj jídelníček doplnit touto výbornou potravinou a předejděte zdravotním problémům. V některých případech vám pomůže již vzniklé problémy zažehnat.