Poznejte výhody rostlinné stravy
Stále více lidí dává přednost čistě rostlinné stravě, nebo alespoň výrazně snižují poměr živočišných zdrojů. A to je jedině dobře. Čím dál více si totiž uvědomujeme, v jaké míře nás naše strava ovlivňuje. Potraviny, které konzumujeme a způsob, kterým se stravujeme, se podepisuje nejen na našem vzhledu, ale i náladě, rozpoložení a postupem času i na nemocech, které nás sužují.
Nejčastějším důvodem k přechodu na veganskou stravu už dávno není pouze zdraví. Je sice pravda, že je čistě rostlinná strava po všech stránkách výhodnější a zdravější, nežli ta živočišná. Existuje ale i spousta jiných důvodů, pro které si rostlinná strava získává stále více příznivců.
Výhody rostlinné stravy
Teď si pojďme představit výhody rostlinné stravy. Budete možná překvapeni, že jich rozhodně není málo! Není se tak čemu divit, že se dostává pod kůži stále většímu počtu lidí, bez ohledu na věk či pohlaví. A kdo ví - možná po přečtení posledního řádku dnešního článku budete i vy rostlinné stravě o to více nakloněni!
Přirozené stravování bez výčitek
Jako první výhodu stravy založené na čistě rostlinných zdrojích zmíníme fakt, že je to pro nás nejpřirozenější způsob stravování. Ačkoli jsme byli přesvědčováni o opaku - tedy že člověk musí jíst převážně maso, aby přežil - je odborníky dokázáno, že se dá díky rostlinné stravě předejít celé řadě nemocí.
A poměrné častých nemocí - jako například cukrovce, obezitě a nadváze, rakovině či osteoporóze. A samozřejmě mnoha dalším. Právě živočišné produkty jako maso, mléko nebo vejce jsou považovány za viníky těchto zdravotních komplikací.
Velké množství vlákniny
Do karet rostlinné stravy hraje i vysoký obsah vlákniny. Jedná se o směs karbohydrátů, která je nestravitelná a vyskytuje se především v obilovinách, ovoci a zelenině. Vlákninu naše tělo nutně potřebuje, protože se podílí na celé řadě důležitých procesů: snižuje hladinu cholesterolu v krvi, snižuje riziko vzniku rakoviny konečníku a tlustého střeva, zabraňuje zácpě, zmírňuje projevy hemeroidů, snižuje riziko tvorby žlučových kamenů a napomáhá při hubnutí.
Rychle stravitelná
Lidé konzumující živočišné produkty si často stěžují na problémy s trávením, pocity těžkosti po jídle či jiné potíže. Čím je to způsobeno? Jak je známo, živočišná strava je náročná na trávení, a proto k němu potřebuje spoustu energie.
Tím tělo hodně vyčerpává, protože k tomu spotřebuje velké množství enzymů a trávicích šťáv. I tady se tedy ukrývá další podstatná výhoda rostlinné stravy. Ta je totiž oproti té živočišné mnohem lehčí a tím pádem i snadněji stravitelná. Rostlinné produkty naše tělo zpracuje velmi rychle.
Podporuje správnou funkci organismu
Jako poslední výhodu rostlinné stravy označujeme její pozitivní vliv na funkci našeho organismu. Oproti živočišné stravě totiž tělo zbytečně nepřekyselují a tím pádem nebrání správné organismu fungovat tak, jak by měl. Díky rostlinné stravě tak v našem těle nedochází ke srážení kyselin a následnému ničení tkání.