Jak vybrat mlýnek na kávu?

2 min čtení

Jak vybrat mlýnek na kávu?

Čerstvě namletá káva má jedinečnou chuť a vůni. S tím vám může pomoci kvalitní mlýnek na kávu, který se stal nepostradatelným pomocníkem při přípravě tohoto lahodného nápoje. Je určený pro všechny milovníky kávy, protože vám zaručí tu nejlepší chuť.

Pokud si chcete zakoupit mlýnek na kávu, tak si pozorně přečtěte následující článek, který se výběrem tohoto produktu zabývá.  

V současnosti se vyrábí dva typy mlýnků – ruční a elektrické. Pokud si nevíte rady s tím, který je vhodnější, nevadí. Přečtěte si následujícího průvodce, který vám s výhodami jednotlivých modelů pomůže.

Před samotným výběrem je důležité odpovědět si na následující otázky:

  • Kolik šálků kávy vypijete?
  • Jaké finanční náklady jste schopni za mlýnek utratit?
  • Máte rádi jemně namletou kávu nebo raději hrubou?

Pokud kávu pijete každý den, určitě se vyplatí investovat do dražšího a kvalitnějšího modelu. Kvalitní mlýnek vám usnadní proces mletí, a také nabízí řadu funkcí, jako je nastavení množství a hrubosti kávy.  

Ruční mlýnek na kávu

Ruční mlýnky jsou vhodné pro přípravu maximálně 4 šálků kávy denně. Disponují nižšími pořizovacími náklady, snadným nastavením hrubosti a rovnoměrným mletím kávových zrn pomocí mlecích kamenů. Tyto modely oceníte v případě, že potřebujete namlít malé množství zrn. Při mlecím mechanismu využívají mlecí kameny. Nevýhodou ručních kávomlýnků je doba mletí a menší množství namleté kávy.      

Elektrický mlýnek na kávu

Elektrické mlýnky na kávu jsou vhodné pro častější servírování nápoje. Snadno zvládnou přípravu i pro pět a více šálků každý den. Disponují především nastavitelnou jemností namletých kávových zrn. Další výhodou je rychlost a pohodlí. Mechanismus využívá mlecí kameny nebo tříštivými noži. Nevýhodou ocelových nožů je, že se spálí a chuť kávy není tak lahodná. Nevýhodou jsou vyšší pořizovací náklady.   

Parametry při výběru mlýnku na kávu

Mlecí mechanismus

U kávomlýnků si můžete vybrat ze dvou mlecích mechanismů. Jedním z nich jsou klasické modely s kameny, které mohou být keramické nebo ocelové.

Výhodou keramických kamenů je, že nezkreslují chuť. Nevýhodou je vyšší pořizovací cena a delší doba mletí. Kameny mohou být ploché nebo kónické. Kónické disponují delší životností.  Mlýnek s plochými kameny vám sice namele zrna najemno, ale tyto modely mají výrazně kratší životnost.

Druhým typem jsou tříštivé nože, které rozsekají zrna na velmi malé části. Tento mechanismus můžete využít také na sekání čerstvých bylinek.      

Velikost zásobníků na kávová zrna

Velice důležitým parametrem při výběru kávomlýnku je také velikost zásobníku, která určuje, jaké množství uchováte v přístroji.

Pokud kávu připravujete ve větším množství, doporučuje se vybrat větší zásobník.

  • Pro přípravu dvou šálků denně vám stačí zásobník o velikosti maximálně 80 gramů.
  • Pro dva a více šálků volte zásobník o velikosti minimálně 150 gramů.   

Cena mlýnků na kávu

Cena se u jednotlivých modelů velmi liší. Při výběru mlýnků na kávu záleží na tom, jaký typ si vyberete, jaké bude mít funkce a jak bude designově vypadat. Nejlevnější ruční mlýnky můžete pořídit již od 250 Kč. Za ty dražší můžete dát i 1 500 Kč. Za elektrický mlýnek na kávu můžete dát až 7 000 Kč.