Jak se dá vařit chutně i bez oleje?
Spousta lidí žije v přesvědčení, že kvalitně se dá uvařit pouze za pomoci oleje. Používají jej ve velkém a přitom nevědí, jak moc jim olej dokáže uškodit. Přitom i bez oleje se dá uvařit chutně a tak, abyste ve vaší stravě nikterak nestrádali.
Jestliže si ani vy bez oleje vaření či jakékoli jiné kouzlení v kuchyni neumíte představit, pak je dnešní článek právě pro vás jako stvořený. My totiž víme, že celé kouzlo nespočívá v přítomnosti nezdravého oleje, ale spíše v touze zkusit to jinak. V dnešním článku vám řekneme, jak připravovat pokrmy bez oleje. Uvidíte, že si pochutnáte!
Snadná a rychlá příprava pokrmů
Hned na začátek zmíníme jednu z nejšetrnějších metod přípravy pokrmů, která je navíc velice jednoduchá, zdravá a rychlá. Máme na mysli vaření v páře, které je mezi lidmi stále oblíbenější. Největší výhoda vaření v páře nespočívá pouze v šetrnosti k našemu zdraví, ale i v šetrnosti k připravovaným potravinám, ze kterých díky této úpravě nezmizí minerály, vitamíny ani stopové prvky. Veškeré jídlo, které se rozhodnete připravit v páře, si tak zachovává všechny důležité látky, o které by prostřednictvím jiné úpravy přišlo.
3 důvody proč vařit v páře
Jestliže vás předchozí řádky nepřesvědčily, máme pro vás ještě pár důvodů, proč si vaření v páře zamilovat:
- Vaření v páře je nenáročné na čas, nevyžaduje si složité postupy a zvládne ho i naprostý kulinářský začátečník.
- Pokrmy připravované v páře jsou pokladem pro naše zdraví, ocení je především diabetici nebo lidé, kteří mají problémy se žlučníkem.
- Při vaření v páře se nemusíte obávat připalování, při kterém vznikají karcinogenní látky, jež jsou škodlivé pro naše zdraví.
Zdravé smažení
Zastáváte názor, že bez oleje se smažit nedá? Pak vás rádi vyvedeme z omylu! I smažená jídla si můžete nadále dopřávat, aniž byste pánev zalévali zbytečný množstvím nezdravého oleje. Stačí investovat do kvalitní pánvičky s nepřilnavým povrchem. V současné době jich je k dostání celá řada a výrobci se předhání, který z nich vám dokáže nabídnout ten nejlepší model. Určitě si tak dokážete vybrat tu pravou pánev, se kterou bude smažení zábava.
Rychlé vaření beze strachu
Máte doma tlakový hrnec? Pokud ne, tak nevíte, o co se ve skutečnosti ochuzujete! K tomuto typu hrnců se pojí strašidelné historky. Možná i vám některý z kamarádů vyprávěl, jak mu vaření v tlakovém hrnci způsobilo šok, když hrnec bouchnul a svým obsahem tak nahodil veškeré vybavení v kuchyni.
Právě podobné historky jsou nejčastějším důvodem, proč se lidé tlakovým hrncům vyhýbají. Je to ale zbytečné, současné modely jsou na takové úrovni, že u nich prakticky žádné nebezpečí výbuchu nehrozí. Níže vám představíme několik výhod, pro které určitě stojí za to vaření v tlakovém hrnci vyzkoušet.
- Vysoké teploty a tlak vzniklý uvnitř hrnce pro vás představuje velkou úsporu času, vaření v papiňáku je tak mnohonásobně kratší nežli vaření v klasickém hrnci.
- Když už je řeč o kratší době vaření, musíme zároveň zmínit i vyšší úsporu energií - tím, že ušetříte čas, ušetříte taky své finance.
- Potraviny připravované v Papinově hrnci jsou velice zdravé. Při klasickém vaření bohužel dochází k přeměně žádoucích látek na látky, které pro naše zdraví nejsou nějak užitečné. V tlakovém hrnci je ale vaření rychlejší, tím pádem nedochází k tak velké změně a připravované pokrmy mají vyšší zůstatek původních živin.