X

Blahodárné účinky vlákniny

2 min čtení

Blahodárné účinky vlákniny

Že je vláknina pro náš organismus důležitá - ba dokonce nepostradatelná - je dávno známý fakt, který vám určitě nemusíme připomínat. Pro naše tělo je nestravitelná, což může na první pohled vyvolávat domněnku, že vláknina ve své podstatě nemá na naše tělo vůbec žádný vliv. A ten pozitivní už vůbec ne. Není to pravda a my vám hned řekneme proč.

Ačkoli je pravda, že vlákninu naše tělo na rozdíl od bílkovin, tuků nebo sacharidů nespotřebuje, má vliv na celou řadu funkcí, a proto ji rozhodně není radno podceňovat. Hlavním úkolem vlákniny je pomoc při průchodu zkonzumované stravy přes trávicí trakt. Vláknina má ale na naše tělo celou řadu blahodárných účinků, tak si je pojďme společně v dnešním článku představit.

Vláknina a její rozdělení

Rozlišujeme celkem dva druhy vlákniny a to vlákninu rozpustnou a nerozpustnou. Nerozpustnou vlákninu přijmete prostřednictvím obilnin. Vzhledem k tomu, že v našem těle nekvasí, nepředstavuje pro nás zdroj energie, ovšem i přesto je důležitá - úkolem nerozpustné vlákniny je zkrátit dobu, během které zůstává přijatá strava ve střevech. Naopak rozpustnou vlákninu najdete v ovoci, zelenině, ořeších a především v luštěninách. Úkolem rozpustné vlákniny je vstřebat nadbytečnou vodu ve střevech a změkčit tak stolici.

Vláknina a její účinky na zdraví

Nyní se již konečně dostáváme k jádru věci a možná i k tomu co vás nejvíce zajímá - tedy k účinku vlákniny na naše zdraví. Hned zkraje zmíníme, že jich není málo. I to je důvod k tomu, proč dbát na dostatečný příjem vlákniny prostřednictvím stravy.

Snížení rizika zánětu

O vláknině je známo, že dokáže snížit riziko vzniku zánětu ve střevní stěně. Budete-li ve své stravě přijímat potraviny bohaté na vlákninu, zvýšíte tak imunitní systém střev.

Bezproblémová stolice

Dalším úkolem vlákniny je změkčovat stolici a zvyšovat její objem ve střevech. Již výše jsme zmínili, že nerozpustná vláknina výrazně zkracuje dobu, během které se zkonzumovaná strava nachází ve střevech. Díky vláknině navíc můžete předejít zácpám, které mohou způsobovat celou řadu onemocnění.

Snížení hladiny cholesterolu

S vysokým cholesterolem se potýká stále více lidí, díky čemuž se zvyšuje i počet onemocnění srdce. Vysoká hladina cholesterolu je zkrátka riziko. V tomto případě vám může pomoci nerozpustná vláknina, která zpomaluje vstřebávání cholesterolu a tím pádem snižuje jeho hladinu v našem těle.

Pomoc při hubnutí

Nejen ženy jistě ocení pomoc vlákniny při redukci hmotnosti. Možná jste již o účincích vlákniny ve spojitosti s hubnutím slyšeli. V čem vám tedy může pomoci? Ačkoli je pravda, že vláknina nemá žádnou výživovou hodnotu, vyvolává v nás mnohem delší pocit sytosti. Hlad tedy přichází mnohem později, což znamená, že toho sníte mnohem méně.

Další účinky vlákniny:

  • napomáhá jako prevence proti vzniku žlučových kamenů
  • pozitivně působí na zažívání
  • slouží jako prevence proti vzniku hemeroidů či syndromu dráždivého tračníku
  • snižuje hladinu krevního cukru