Proč mít Granátová jablka v jídelníčku
V posledních pár letech se nám stále více na stole začal objevovat zajímavý druh ovoce, jenž svým vzhledem připomíná jablko spářené s cibulí. Vcelku tlustá vrstva slupky pod sebou ukrývá velice chutnou dužninu.
Pokud granátové jablko rozřízneme vodorovně, objeví se před námi tvar, jenž v mnohých z nás bude evokovat tvar včelí plástve. Každé semínko je obaleno chutnou dužinou, jež se konzumuje a vyznačuje se svou šťavnatostí.
Granátové jablko je vitamínová bomba, v níž se skrývá mimo jiné i velké množství minerálů a dalších zdraví prospěšných látek. Nejvíce těchto blahodárných látek je obsažených v červených šťavnatých obalech jednotlivých semínek.
Ač je loupání tohoto ovoce vcelku složité a časově náročné, věřte tomu, že až se dostanete k červenému jádru a začnete konzumovat červené nasládlé obaly semínek, zažijete nepopsatelné pocity, a ještě ke všemu uděláte něco pro své zdraví.
Blahodárné účinky vitamínového granátu
Jak jsme napsali výše, granátové jablko je plné vitamínů, minerálů a dalších zdraví prospěšných látek. Toto se odráží na celkovém zlepšení imunity jedince. Můžeme tedy s klidným svědomím říci, že chřipka, angína a další podobná onemocnění budou chodit po špičkách a velkým obloukem kolem všech, kteří konzumují pravidelně granátové jablíčko.
Velkou výhodou tohoto ovoce je také pomoc v boji se zvýšeným cholesterolem v krvi. Pokud vám lékař tento problém diagnostikoval, není na co čekat. Začněte konzumovat toto ovoce, jež vám pomůže hodnotu této životu nebezpečné látky v organismu efektivně snížit. Avšak blahodárně působí třeba i proti onemocnění cévního systému a pomáhá předejít problémům se srdcem. Pozitivně však působí i proti civilizačním chorobám, jako je například rakovina.
Zajímavostí je, že granátové jablíčko je považováno za kvalitní afrodiziakální prostředek. Pokud si tedy dáte toto skvělé ovoce se svým partnerem, máte postaráno o skvělé uvolnění, budete plni příjemných pocitů a zároveň můžete očekávat, že se zvýší váš sexuální chtíč. Zkuste to, určitě budete mile překvapeni, co tato zdravá pochutina dokáže za zázraky.
Granátové jablko v kuchyni
Do našeho jídelníčku můžeme granátové jablíčko zařadit téměř v jakékoliv formě. Každá má něco do sebe. Ovoce můžeme konzumovat čerstvé. Jeho využití je vcelku variabilní. Můžeme si vybrat z velkého množství možností. Buď si dáme toto ovoce jen tak.
Můžeme jím však obohatit i příjemný osvěžující ovocný salát, výborně se však hodí překvapivě i do salátů zeleninových. Můžeme jej však využít i coby ozdobu výborných dezertů, ať už se jedná o dortíky, koláče, pudinky či poháry. Veškerým potravinám dokáže dodat zajímavou chuť a podtrhnout barevnou kompozici pokrmu.
Červené obaly semínek však můžeme použít také při přípravě masných pokrmů. Výborně tak obohatí a doplní chuť kuřete či ryby. Hodí se však i pro pečení na grilu.
S granátovými jablíčky se však můžeme setkat v kuchyni i v jiné formě. Můžeme používat šťávu vylisovanou z tohoto ovoce, jež se dá použít k vytvoření sladkého chutného nápoje, ale dá se použít i coby sladká omáčka na palačinku či pudink.
Použít však můžeme i granátový olej, ten se nejčastěji používá ve studené kuchyni pro přípravu salátů, dresinků a dalších podobných zálivek. Opět váš pokrm oblaží specifickou nasládlou chutí a dodá mu správný šmrnc. Zkuste to, rozhodně budete mile překvapeni.