Mrkev

Plodinu, o níž bude celý tento článek, pěstovali naši předci, pěstujeme ji my a budou ji pěstovat i naši potomci. Je to velice vděčná kořenová zelenina, jež se řadí do čeledi miříkovitých. Její pěstování je vcelku snadné a na své zahrádce si ji může vypěstovat téměř každý. Dle popisu jste již zajisté poznali, že se jedná o mrkev. Ta je velice oblíbenou pochoutkou dětí, ale také dospělých strávníků.

Tato zelenina se pyšní velké oblibě zejména díky své nasládlé chuti, jež nás pohladí po jazyku, ať už ji jíme v jakékoliv formě. V současné době je možné si na zahrádce vypěstovat vcelku velké množství druhů této plodiny. Do pokrmů je však nejvhodnější mrkev karotka, jež se pyšní nejsladší chutí ze všech mrkví.

Blahodárné látky v mrkvi

V mrkvi je obsaženo velké množství látek, jež jsou důležité pro správnou funkci lidského organismu. Svou sladkou chuť má díky vcelku vysokému obsahu cukru, proto se jí nevyplácí do pokrmů přidávat ve velkém množství. Dále obsahuje vlákninu důležitou pro správné trávení. V neposlední řadě je důležité zmínit, že v malém množství se v mrkvi objevují bílkoviny, tuky, dusík, mastné kyseliny a mnohé další.

Co se týče vitamínů, mrkev je výborným zdrojem karotenu, ale najdeme v ní i vysoký obsah vitamínů C, E, některých skupin vitamínů B a spousty dalších. Mrkev se od ostatní zeleniny liší tím, že si při tepelné úpravě v sobě uchovává veškeré látky, tudíž je po uvaření či dušení stále kvalitní a zdravá.

Léčivá moc mrkve

Mrkev je vhodnou spolubojovnicí proti rakovinnému bujení, a to nejen díky vitamínům, ale také díky betakarotenu. Pokud jste často vystaveni zátěžovým a stresujícím situacím, věřte tomu, že vám mrkev pomůže nervy uvolnit. Zároveň by bylo dobré říci, že se také zaslouží o léčbu podráždění sliznic. Mrkev dokáže regenerovat buňky kůže, vy tak budete vypadat zdravěji.

Je na čase si trochu zavzpomínat, pamatujete si na období dětství, kdy vám rodiče nebo učitelé říkali, že s konzumací mrkve budete lépe vidět? Světe, div se, oni měli pravdu. V mrkvi jsou obsaženy látky, jež pomáhají s léčbou šerosleposti a pomáhají s regenerací zraku. Z tohoto důvodu bychom měli jíst mrkev pravidelně.

Konzumací mrkve posílíme náš imunitní systém. Malé děti by mrkev měly jíst z toho důvodu, že podpoří jejich správný růst a vývoj. Její účinky však ocení i muži a ženy, protože prospívá jak mužské potenci, tak i těhotným ženám. Jejich plod se bude vyvíjet velice dobře.

Mrkev v kuchyni

Stejně jako každá potravina má i mrkev rozsáhlé možnosti využití v kuchyni. Dá se vařit, dusit, ale dokonce jíst i zasyrova. Ve všech případech je velice chutná a potěší chuťové pohárky každého z nás. Přidat ji můžeme do nejrůznějších pokrmů, protože se využívá kořen i nať. Příkladem nám může být třeba mrkvová omáčka, mrkvová nádivka do závinu či osvěžující zeleninový salát. Zapomenout bychom však neměli ani na chutný mrkvový dort, jenž chutná téměř všem strávníkům.

Mrkev je také častou přísadou polévek. Většinou se přidává ve spojení s petrželí a celerem a dodává tak polévce specifickou chuť. Konzumovat ji můžeme po celý rok, protože se dá velice dobře skladovat či zamrazit.

Jak léčit alergii?

Zdravý životní styl 3 min čtení

Alespoň nějakým typem alergie trpí v Česku skoro každý třetí člověk. Také celé jaro prosmrkáte? Nemusíte! Najít dnes člověka, který by...