Citron

Všichni známe ty malé žluté bojovníky se zdravotními neduhy, jež jsou plodem citronovníku. Výrazná kyselá chuť citronů mnoho z nás od jeho konzumace odláká, ale je i spousta lidí, kteří si jej dají rádi, ať už samotný, nebo si jím dochutí třeba jiný pokrm. O tom se však zmíníme níže.

Citrony existují ve třech barevných provedeních, známé jsou v tmavě či světle zelené barvě, ale nejčastěji se k nám dostávají ty, jež mají krásně žlutou barvu a svítí na nás už z dálky. Mají vejcovitý tvar a jsou o trochu větší než jejich zelená sestra limetka. S citrusovníkem, keřem, na němž tyto nakyslé plody rostou, se v poslední době můžeme stále častěji setkat i v našich sklenících či doma na pokojovém parapetu. Nejlepší podmínky pro svůj růst však má v subtropickém pásmu.

Blahodárné látky v citronu

Citron je plod, jenž je hodně bohatý na spoustu vitamínů, minerálů a zdraví prospěšných látek, jež dokáží s naším zdravím naprosté zázraky. Plody citrusovníku se pyšní svou šťavnatostí, a to díky vysokému obsahu vody v dužině, jež se ukrývá pod žlutou kůrou.

V plodech jsou mimo jiné obsaženy cukry, mastné kyseliny, tuky, dusík a bílkoviny. Dále obsahuje velké množství látek, mezi něž patří sodík, vápník, železo, měď, zinek a spousta dalších látek. V neposlední řadě je důležité vyzdvihnout vysoký obsah vitamínu C, jenž se postará o zlepšení celkové obranyschopnosti našeho organismu. Dále jsou v hojném měřítku obsaženy vitamíny skupiny B a pochopitelně i velké množství dalších.

Zdraví obsažené v citronu

Citron je skvělým bojovníkem proti závažným onemocněním a zároveň jej můžeme přizvat do boje s přebytečnými kilogramy. Plody citrusu pomáhají zlepšit zdraví našeho srdce a zároveň tak blahodárně působí na náš krevní oběh. S jeho konzumací snížíme riziko infarktu a mozkové mrtvice. Vláknina se pak postará o snížení hladiny cholesterolu v krvi.

Jak jsme již zmínili výše, citron dokáže bojovat s přebytečnými kilogramy. Vláknina obsažená v plodu se postará o roztažení žaludku, z toho důvodu se budete mnohem déle cítit plní a sytí. Citron také pomáhá v boji proti ledvinovým kamenům a působí coby skvělá prevence před jejich vznikem. Jelikož plod obsahuje velké množství železa, můžeme s jeho pomocí předejít nebezpečné anémii. Zároveň můžeme předejít také rakovinnému bujení a podpoříme celkové zdraví našeho trávicího traktu.

Pokud trpíte na krvácivé dásně, věřte tomu, že i s tímto problémem si dokáže citron bez problémů poradit. Dále dokáže zvýšit kvalitu vlasů, nehtů a pokožky. Od chvíle, kdy si začnete pravidelně dávat citron, pocítíte velkou změnu, přestanou vám vypadávat vlasy a lámat se nehty.

Citron v kuchyni

Citron se v kuchyni dá použít v mnoha kombinacích. Přidat jej můžeme například do osvěžujícího ovocného salátu. Připravit si můžeme domácí citronovou limonádu, ale také smoothie nebo koktejl. Mnoho z nás používá citron na dochucení potravin, vymáčkneme si trochu šťávy třeba na řízek či smaženou rybu.

Citron má však využití i při pečení. Používá se nejen dužina a šťáva v ní obsažená, ale také jeho kůra. Dorty jsou poté svěží a velice chutné. Šťáva se pak používá třeba i při přípravě polev a krémů na dozdobení dortů.