X

Vše, co potřebujete vědět o soli

2 min čtení

Vše, co potřebujete vědět o soli

Sůl je opravdu nad zlato. Bez ní bychom nedochutili žádný pokrm a mnoho z nás si nedokáže představit oběd bez slánky na stole, návštěvu kina bez solených tyčinek, brambůrek či oříšků. Sůl nás totiž opravdu provází na každém našem kroku.

V našem článku se budeme zabývat zejména tím, jakou sůl si vybrat na náš stůl. Která by tam naopak vůbec neměla být? Jak sůl působí na naše zdraví? To jsou otázky, jež si často pokládá každý strávník. Pokud bychom si totiž včas neuvědomili, že sůl je dobrým sluhou, ale také dokáže být zlým pánem, mohlo by to s naším životním stylem a stravováním špatně dopadnout, což rozhodně není naším cílem.

Co bychom měli o soli vědět?

Sůl je chemickou sloučeninou. Její základ tvoří chlor a sodík. Sůl je produkt, jenž se získává z přírodních zdrojů. Můžeme ji dostat odpařením mořské vody, ale třeba také z podzemních ložisek. Dalo by se říci, že sůl získaná odpařením mořské vody je mnohonásobně zdravější a lepší než ta „kamenná“. Ta je totiž často rafinována, protože není tak čistá, jako je tomu u soli mořské.

Jaké blahodárné látky jsou obsaženy v soli?

Sůl nám pomáhá do těla dostat potřebný jód, jehož většinou do svého těla tolik nedostaneme. Co se však týká výroby pochutin, tak se při jejich vyšší konzumaci nemůžeme chlácholit tím, že do svého těla dostáváme vyšší množství důležitého jódu. Oblíbené potraviny většinou nemají s jodidovanou solí nic společného. Hlavním důvodem, proč tomu tak je, je ovlivnění chutě.

Další důležitou látkou, již do svého těla také moc nedostaneme, je sodík. S jeho konzumací bychom to neměli nijak přehánět, a proto je v soli obsaženo jen stopové množství.

Může sůl léčit?

Sůl díky obsaženým látkám dokáže blahodárně působit třeba na problémovou pokožku. Pokud máte potíže s pletí, stačí si udělat solný roztok. Ten vám od nich pomůže. Je to podobné jako koupání v mořské vodě, jež je plná soli a tím pádem i zdraví prospěšných látek. Zvýšení dávkování soli pomůže i lidem, kteří mají velké problémy s pocením. Ti ze sebe prostřednictvím potu vylučují látky, které by ji mohly chybět a sůl jim je může dodat efektivně zpět.

Sůl však může při vysoké míře konzumace ublížit. Konzumenti, kteří se léčí na vysoký krevní tlak, by již svoje pokrmy přisolovat neměli. Sůl má totiž neblahé účinky na zvyšování tlaku. Jedním z činitelů vyvolávajících různá onemocnění cév a srdce je právě sůl. Vědět bychom však měli i to, že by se ani malým dětem pokrmy přisolovat neměly, a to ze stejného důvodu.

V jakých potravinách je vyšší obsah soli?

Vysoký obsah soli můžeme najít v mnoha pochutinách a potravinách. Paradoxně jsou to potraviny, jež má ve svém jídelníčku téměř každý z nás. Některé konzumujeme pravidelně, jiné si dáváme na chuť. Jedná se zejména o různé salámy, sýry, mořské ryby, ale soli najdeme i v některých konzervovaných a kompotovaných potravinách. Překvapením pro nás je, že vyšší obsah soli najdeme třeba i v minerálních vodách.

Závěrem

Jak je z článku zřejmé, sůl může pomoci, ale i ublížit našemu zdravotnímu stavu. Pokud budeme přesolovat, nemůžeme očekávat od našeho těla dobré odezvy. Abychom se těšili po celý život dobrému zdraví, měli bychom konzumovat sůl v přiměřeném množství. Nezvykejme si na její velké množství. Stravovací prohřešky si člověk osvojí mnohem rychleji, než se jich poté zbaví. Pokud už na svůj stůl slánku postavíte, měla by rozhodně obsahovat sůl mořskou.

3.5/5 - (6 votes)