Jak se stravovat zdravě při nedostatku času?
Všichni víme moc dobře, jak je dnešní doba uspěchaná. Člověk zdánlivě nemá tolik času, kolik by potřeboval. Tento fakt se potom odráží i na způsobu, jakým žije. Často se odbývá tam, kde by se odbývat neměl a zapomíná na to, co je pro něj životně důležité. Opomíjí totiž správné stravování. Lidský organismus, aby mohl správně fungovat, potřebuje pravidelně doplňovat potřebnou energii.
Pokud tedy řešíte problém s nedostatkem času a téměř každý den navštěvujete stánky rychlého občerstvení, máme tu pro vás tip, jak se tomuto vyhnout. Představíme vám tu metodu přípravy stravy, jež je rychlá, jednoduchá a zdravá. S její pomocí do svého těla dostanete nejen potřebnou energii, ale také dostatek vitamínů, minerálů a dalších zdraví prospěšných látek. Šetřete zdraví svého těla a vyzkoušejte moderní raw stravování.
V čem tkví kouzlo raw stravy?
Pod tímto označením si ten, kdo se ve zdravé výživě moc nevyzná, nedokáže nic představit. Avšak ve skutečnosti je to velice jednoduché. Podstatou této metody přípravy jídla je zachování všech látek, jež jsou v ní obsaženy. Toho lze dosáhnout velice jednoduše tím, že budeme potraviny, u nichž to je možné, konzumovat v syrovém stavu.
Některé potraviny však k tomu, aby mohly být člověkem konzumovány a dobře stráveny, musí projít aspoň drobnou tepelnou úpravou. Ta by měla být na takovou teplotu, aby se z ní zdravé látky nevypařily nebo nebyly znehodnoceny. Maximální teplota, jež může na potraviny působit a uchová je stále kvalitní, je stanovena na hodnotu 42 °C.
Tuto teplotu bychom při úpravě v žádném případě neměli překročit, pokud se chceme stravovat zdravě. Pokud bychom na potravinu působili vyšší teplotou, zničili bychom enzymy, jež jsou důležité pro trávení potraviny. Toto ví jen málokdo, a proto se při přípravě pokrmů často dopouštíme velkých chyb, jež jsou příčinou toho, proč je nám po jídle těžko.
Motto: Bez úpravy je to nejlepší
Asi jako každý, kdo se stravuje jiným způsobem než ostatní lidé, potřebovali se i příznivci syrové stravy odlišit a vybočit z velkého celku. Začali se proto označovat pojmenováním vitarián. Jejich stravovací návyky jsou často velice pestré a bohaté na látky, jež lidské tělo potřebuje ke svému provozu.
Co patří k jejich nejoblíbenějším potravinám? Je to vcelku jednoduché, často se jedná o zelené potraviny, jež se dají bez potíží sníst bez tepelné úpravy. Vhodnými potravinami tedy jsou různé druhy zeleniny, ovoce, ale také rozličná semínka či ořechy.
Vitariáni si ale také hodně potrpí na luštěniny a nepohrdnou ani naklíčenými obilovinami. Některé potraviny však ze svého jídelníčku úplně vypouští, protože jsou v syrovém stavu nebezpečné a nevhodné pro konzumaci. K těmto potravinám patří například maso, vajíčka, ale třeba i ryby. Můžeme tedy říci, že vitariánství jde ruku v ruce s vegetariánstvím.
Zdravou stravou proti zákeřným nemocem
Špatná příprava pokrmů je příčinou většiny zákeřných nemocí, jež útočí na člověka z každé strany. Z tohoto důvodu si můžeme povšimnout toho, že stále vzrůstá počet lidí trpících na onemocnění trávicího traktu, ale i rakovinu. To se však s nástupem vitariánství může změnit.
Pokud tedy začneme konzumovat potraviny v téměř syrovém stavu, můžeme těmto onemocněním předejít a ochránit se proti nim. Jelikož jsou v těchto potravinách obsaženy důležité enzymy podporující správné trávení, budeme se cítit mnohem lépe. Tento způsob stravování zlepšuje metabolismus, my se nebudeme při trávení cítit tolik vyčerpaní a nebude nám těžko.
Závěrem
Zkuste tuto revoluční metodu a rozhodně nebudete litovat, obrníte se proti nemocem, pomůžete svému tělu s trávením. Nicméně nezapomeňte na pestrost stravy, abyste do sebe doplnily látky, jež jsou obsaženy v potravinách, které nejsou vhodné pro konzumaci v syrovém stavu.