X

Osvojte si základy RAW stravy

2 min čtení

Osvojte si základy RAW stravy

Slovní spojení RAW strava - rovněž i RAW food - si v poslední době hláskuje stále více lidí. Název tohoto způsobu stravování je převzatý z anglického jazyka (raw = syrový, food = jídlo) a v češtině se mu přezdívá živá strava.

RAW food představuje takovou stravu, která nebyla tepelně zpracována - konkrétně neprošla zahřátím nad 42 °C. Ačkoli se nejedná o převratnou novinku, tíhne k ní stále více lidí. Živá strava slibuje celou řadu výhod, skrývá však i některá úskalí. Pojďme si společně stále známější RAW stravu představit v dnešním článku!

Co konkrétně znamená RAW food?

Doslovný význam těchto dvou cizích slovíček jsme si již ujasnili o pár řádků výše. Teď si pojďme říci, oč se konkrétně jedná. Zásadní myšlenkou RAW stravy je, že potraviny tepelnou úpravou ztrácí veškeré živiny a důležité látky. Zlé jazyky to dokonce dotahují do extrémů a tvrdí, že tepelně upravená strava je mrtvá.

Naopak v syrovém stavu si potraviny zachovávají své nutriční hodnoty i enzymatickou aktivitu, a proto jsou pro člověka mnohem přínosnější a především zdravější. A o to jde. Více tak podporují naše zdraví a prospívají nám.

Příjem tepelně upravených potravin způsobuje leukocytózu

Podle odborníků dochází v našem organismu po požití tepelně upravených výrobků k leukocytóze - tedy nepřirozenému stavu, díky kterému naše krev obsahuje vyšší počet bílých krvinek. Že nerozumíte tomu, co se vám snažíme říci?

Nevadí, řekněme to tedy jinak: úkolem bílých krvinek je zajišťovat funkci imunitního systému a vyskytnout se ve chvíli, kdy je náš organismus napaden cizími látkami. To znamená, že naše tělo vnímá tepelně upravené pokrmy jako cizí nebezpečné látky a vyšle tak bílé krvinky na pomoc. Zásadní v tomto případě je, že se tím tělo unavuje, imunitní systém se vysiluje a my jsme tak náchylnější k nemocem či alergiím. Zajímavé, že?

Neničte vědomě vitamíny a minerály v potravinách

Už vám tedy došlo, že je RAW strava proti tepelnému zpracování potravin. Proč? Tepelné zpracování totiž v potravinách ničí všechno dobré - konkrétně pak vitamíny a minerály, které naše tělo potřebuje. Navíc minerály mohou po tepelné úpravě úplně změnit svou podobu a místo toho, aby našemu zdraví prospívaly, mu spíše škodí - mění se na anorganické minerály a ty se poté usazují v tepnách a kloubech, ty přichází o pružnost a pohyblivost a vznikají zdravotní problémy.

Jaké potraviny jsou pro RAW stravování klíčové?

Možná se teď ptáte, jaké potraviny se stanou nedílnou součástí vašeho jídelníčku, pokud se rozhodnete stravovat podle zásad RAW food. Z největší části se váš jídelníček bude skládat z ovoce a zeleniny, což asi nikoho nepřekvapí. Obsahovat bude i saláty a semínka, doplňkové ořechy a RAW sušené plody.

Na závěr ještě výhody RAW food

Abychom nezapomněli, zmíníme na závěr dnešního článku věnovaného stále populárnějšímu RAW stravování jeho největší výhody. Pokud vás nepřesvědčí ke změně právě ony, pak už s největší pravděpodobností nic.

Výhody RAW food:

  • potraviny obsahují mnohem více draslíku, vlákniny, kyseliny listové a hořčíku
  • velké množství živin
  • méně tuku a cholesterolu
  • pomoc při hubnutí
  • získání většího množství energie
  • šetrné stravování k životnímu prostředí a ekologii
Ohodnoťte článek