Rakytník

Napadlo vás někdy, že může být rakytník řešetlákový použitelný i v kuchyni? Je tomu tak. Užívat můžeme téměř celou rostlinku od kořenů, přes kůru a listy až po plody, avšak nejznámější jsou asi účinky plodů.

V tomto keři se nachází tolik látek, jež prospívají lidskému organismu a mají velký potenciál pro udržení dobrého zdravotního stavu. Zmínky o tomto sibiřském trnitém keři můžeme najít již ve starověkých bájích. Rakytník si postupně vydobyl již v té době přední místo na slunci.

Používán byl často pro jeho léčivé účinky ve zdravotnictví, ale setkat se s ním mohli také na stole, stejně jako tomu je dnes. Pojďme si tedy tento keř představit blíže.

Rakytník v lékařství

Jak jsme se již zmínili, rakytník byl zprvu používán ve zdravotnictví, a to zejména pro jeho schopnost posílit lidskou imunitu a poskytnout ochranu před stresem. Toto dokáže rakytník díky aktivním látkám, jež jsou v něm obsaženy. Jedná se zejména o vysoký obsah vitamínů, minerálních látek a blahodárných kyselin.

Tento keř však člověk také zapojil do boje proti závažným civilizačním onemocněním. Jsou prokázány jeho pozitivní účinky v prevenci proti nádorům, obsažené látky však nepůsobí jen tímto směrem. Můžeme očekávat i pozitivní ovlivnění naší nálady, s rakytníkem tedy můžeme bojovat proti špatným náladám a stavům deprese.

V neposlední řadě pak můžeme vyzdvihnout také to, že prostřednictvím rakytníku můžeme bojovat i proti nejrůznějším zažívacím problémům. Pokud máte sklony k tvorbě žaludečních vředů, zkuste jim předejít s pomocí tohoto silného bojovníka.

Pozitivní účinky však můžete při jeho konzumaci očekávat i v oblasti dermatologické a revmatologické. Kromě toho vám může pomoci i se stabilizací a regulací vaší oběhové soustavy.

Rakytník v gastronomii

Pokud rádi vaříte a chtěli byste si svůj jídelníček obohatit i o tuto nevšední pochoutku, je to vcelku snadné. Do svého jídelníčku můžete zahrnout pokrmy, jež se skládají z plodů, semen, ale třeba i listů. Nejlepší pro užívání jsou čerstvé plody, v nich totiž najdeme nejvíce aktivních a zdraví prospěšných látek.

Plody však nemusíte používat jen v čerstvém stavu, můžete si je též usušit. I přes to, že je usušíme, zachovají si v dužině veškeré zdraví prospěšné látky. Rakytníkové plody se vyznačují svou sladkou chutí. Ta je odvozována od množství sacharidů, jež jsou obsaženy v dužině.

Některé plody jsou velice sladké, jiné jsou trpké, ale můžeme se setkat i s lehce nahořklými. Avšak při konzumaci bychom si měli dávat pozor, abychom to s plody nepřeháněli. Denní dávka by neměla přesáhnout 20 bobulí za den. Je důležité na toto dávkování upozornit, protože příjemná chuť může konzumenta vést k neúměrnému nadužívání, jež se může projevit nepříjemnými zdravotními komplikacemi.

Do našeho jídelníčku však můžeme zahrnout i šťávy lisované z plodů. Jejich příprava je možná jak za studena, tak i za tepla. Plody však můžeme i různě kompotovat a nakládat, aby nám vydržely déle. Co se týče listů, můžeme si z těch usušených připravit léčivý a chutný čaj. Čaj však můžete uvařit i z plodů.

Závěrem

Okuste chutný a zdravý rakytník. Rozhodně nebudete zklamáni. S jeho konzumací se může zlepšit váš zdravotní stav, ale třeba i nálada. Rakytník je příkladem toho, že neplatí často propírané tvrzení, že co je zdravé, není dobré. Tato rostlina je plná zdravých látek, a přitom je neskutečně chutná.

Zázračný rakytník

Zdravý životní styl 2 min čtení

Napadlo vás někdy, že může být rakytník řešetlákový použitelný i v kuchyni? Je tomu tak. Užívat můžeme téměř celou rostlinku od kořenů,...