Pomeranč

Krásný oranžový plod, jenž se ukrývá pod pevnou kůrou, která jej chrání a dokáže provonět celý byt, je velice oblíbeným ovocem. S pomeranči se nejčastěji na našich stolech setkáme v období kolem Vánoc. V minulém století jsme se s nimi stejně jako s banány mohli setkat jen vcelku výjimečně, ale v současnosti už se má situace úplně jinak.

Pomeranče rostou na stromě pomerančovníku, s nimiž se můžeme setkat nejčastěji v subtropických oblastech. V současnosti se ze všech citrusových plodů pomeranče pěstují v největší míře. Dužina plodů je rozdělena do několika měsíčků, jež v sobě ukrývají semínka, a zároveň jsou velice šťavnaté. Kůra pomeranče má většinou oranžovou barvu, ale setkat se můžeme se žlutými či červenými plody. Zde se liší i barva dužiny.

Látky obsažené v pomeranči

Pomeranče ve své chutné a velice šťavnaté dužině ukrývají kromě vysokého obsahu vody také spoustu vitamínu, minerálů a dalších látek, jež jsou blahodárné pro lidský organismus. V plodech jsou obsaženy ve vcelku velké míře cukry. Nachází se v nich ale i dusík, vláknina důležitá pro trávení, tuky, bílkoviny, vápník, sodík, železo, měď, zinek a spousta dalších látek.

Pomeranč je ale také pořádnou vitamínovou bombou. Najdeme v něm vitamíny C, D, E, zastoupení mají i vitamíny skupiny B a spousty dalších. Můžeme tedy s klidným svědomím říci, že pokud budeme konzumovat pomeranče, tak do svého těla dostaneme důležité protilátky proti různým zdravotním potížím.

Léčivé účinky pomeranče

Díky vysokému obsahu vitamínu C můžeme o pomeranči říci, že je nejvhodnějším prostředkem pro naši obranyschopnost. S jeho pravidelnou konzumací tak předejdeme například chřipkám, angínám, ale i dalším virům a bakteriím, jež na nás z našeho bezprostředního okolí útočí.

Dále tato plodina je úžasným prostředkem, jenž nám může pomoci i s posílením našeho nervového systému. Jen tak nic nás nerozhodí. Zároveň můžeme s pomeranči účinně bojovat i proti rakovinným a nádorovým onemocněním. Pochopitelně by bylo škoda, kdybychom nezmínili ještě i další léčivý účinek pomeranče. Pokud často trpíte na zažívací potíže, pomohou vám tito oranžoví bojovníci. Umějí se aktivně postavit proti zácpě, ale aktivně zmírňují i riziko vzniku hemoroidů.

Mimo jiné mají pomeranče také regenerační účinky, vaše pleť bude při jejich pravidelné konzumaci působit mladistvě a zdravě. V neposlední řadě pomeranče dokáží zlepšit kvalitu vlasů a posílí je. Ve chvíli, kdy plody začnete pravidelně konzumovat, vám přestanou vypadávat, lámat se a třepit vaše vlasy. Muži zase naopak ocení jeho schopnost podpořit tvorbu kvalitních spermií. Z jejich konzumace tedy budeme mít tedy všichni užitek.

Pomeranče v kuchyni

Každý z nás si jistě pamatuje na dlouhé zimní večery, kdy to doma vonělo pomerančovou kůrou a samotnými sladkými plody. Jejich skvělou chuť si můžete užít, když se do měsíčků zakousnete, ale oceníte je i nakrájené do slaďoučkého šťavnatého ovocného salátu. Ten vás zejména v letních měsících ve spojení s dalšími druhy ovoce příjemně osvěží.

V kuchyni se však často používá kromě chutné dužiny i omytá pomerančová kůra, jež se strouhá a funguje coby příjemná barevná ozdoba šlehačky a podobně. Pomeranč však můžeme dát též jako náplň do palačinek či závinů. Chutnat vám budou i dorty či zmrzlinové poháry, jež se měsíčky pomeranče mohou nádherně dozdobit.

Z pomeranče se dá zužitkovat také jeho šťáva, můžete si tedy připravit úžasné a velice chutné nápoje, zejména džusy, limonády, smoothie a šťávy. S pomerančem se dá kouzlit ještě mnohem více, určitě přijdete na nějaké recepty i sami. Nechte volný průchod fantazii a užívejte si chutných plodů plných zdraví.