Jahody

Červené plody, o nichž bude pojednávat celý tento článek, jsou naprostou lahůdkou a na svém stole ji můžeme mít téměř celý rok. Nicméně čerstvé plody si můžeme pořídit v obchodě, nebo naopak natrhat na svojí zahrádce od května do července.

Vše ale záleží na teplotě a počasí. S množstvím sluníčka bude souviset i chuť, čím více sluníčka, tím sladší a červenější plody jahodníku budou. Jahody jsou bohaté na spoustu vitamínů, minerálů, živin a dalších zdraví prospěšných látek.

My se v následujících řádcích podíváme na to, jaké látky můžeme objevit v tomto červeném souplodí žlutých nažek, jaké zdravotní problémy můžeme s jejich pomocí vyřešit, ale také si zodpovíme otázku, jak s jahodami pracovat v kuchyni.

Červená zdraví prospěšná bomba

V jahodách se vyskytuje spousta zdraví prospěšných látek, o nichž bychom se měli zmínit, protože některé dokáží vyřešit naše zdravotní problémy nebo jim aspoň můžeme s jejich pomocí předcházet. Jahody jsou velice ceněné pro jejich šťavnatost, není se tedy čemu divit, když poznamenáme, že v plodech se nachází vysoký obsah vody, jejich sladkost potom prozrazuje obsah cukrů, dále je pak zastoupena vláknina a v menším množství bílkoviny, dusík, tuky a stopy mastných kyselin.

Co se týče vitamínů, jahody jsou bohatým zdrojem vitamínu C, E a B6. Červené lahodné plody jsou dále bohaté na množství dalších zdraví prospěšných látek, jmenovat můžeme zejména niacin, thiamin a karoten. Poslední jmenovaná látka chrání naše tělo před sluníčkem a dodává pokožce zdravou barvu.

Jahody v kuchyni

Jahody mají velkou výhodu v tom, že se dají utrhnout z rostliny a ihned po očištění konzumovat, ale dají se i různě upravovat. Abychom si mohli jejich příjemně nasládlé chuti užívat celý rok, měli bychom si udělat zásobu do mrazáku. Rozmrazené jahody sice již nebudou takové, jako když jsme je čerstvě natrhali ze zahrádky, ale pochopitelně nám v zimě bude jemnější chuť mnohem příjemnější. Zároveň jahody z mrazáku jsou určitě lepší variantou než nedozrálé plody z obchodu.

V létě si můžeme užívat jahodových mléčných a zmrzlinových koktejlů, různých rolád, pohárů, dortů, bublanin, ale také pudinků a spousty dalších pokrmů. Jahody můžeme připravovat nejrůznějším způsobem.

Pokud budeme připravovat zmrzlinový pohár nebo pudink, můžeme použít čerstvých plodů. Můžeme je však i mixovat, vařit a péct. Nejvíce vitamínů a dalších prospěšných látek si v sobě ovoce uchovává zejména v syrovém stavu, zároveň můžeme konstatovat, že v syrovém stavu mají jahody i nejlepší a nejvýraznější chuť.

Z jahod však můžete připravit i výborný domácí džem či marmeládu. Vhodné jsou i na kompotování a konzervování. V této formě jsou uchovány stejně dobře jako v mrazáku. Můžete si potom celoročně připravovat různé pochoutky s těmito červenými plody.

Jaké zdravotní problémy nám mohou pomoci jahody vyřešit?

V jahodách je uzavřeno velké množství látek, jež nám mohou pomoci vyřešit nejen některé zdravotní problémy, ale mohou také zkvalitnit náš sexuální život. Jahody se díky svému složení připočítávají do řady afrodiziak, jež dokáží zvýšit sexuální apetit a výkonnost jedince. Za tímto účinkem stojí zejména zinek a bohaté zastoupení antioxidantů.

Jelikož je v jahodách vysoký obsah vitamínu C. Z tohoto důvodu je náš organismus chráněn před útoky různých virů a bakterií. Efektivně je jeho prostřednictvím zvýšena obranyschopnost. Spousta vody a antioxidantů obsažených v plodech pak zkvalitňují práci ledvin a podporují vylučování přebytečné vody z těla.

Nemusíme se pak obávat nežádoucího zavodnění. Z tohoto důvodu se budeme cítit štíhlejšími. Lahodné jahody jsou bohatým zdrojem železa, jež vás ochrání před nežádoucí chudokrevností a efektivně s nimi předejdete různým poruchám krevního oběhu. Draslík, jenž je v plodech obsažen, efektivně bojuje s vysokým krevním tlakem.

Je to až s podivem, ale jahody mají také antiseptické účinky. S jejich konzumací předejdete různým zánětům.

Závěrem

Zařaďte do svého jídelníčku zdravé červené plody. Mějte ale stále na mysli, že nic není jen černé nebo bílé, a proto bychom si při konzumaci měli dávat pozor, abychom to nepřeháněli. Přeci jen silné alergické reakce nejsou ničím příjemným a měli bychom se jim vyhýbat.