Červená řepa

Červená řepa je plodina, která v posledních letech zažívá v naší kuchyni doslova renesanci. Mnoho z nás k ní má negativní předsudky, které pramení především ze školních jídelen, kde byla nepříliš chutná sterilovaná řepa doplňkem mnoha jídel. Řepa má bohatou historii u našich dávných předků, kteří ji užívali spíše jako lék, nežli pochutinu nebo ingredienci při vaření. Její využití je velmi široké a má mnoho variant.

Co je červená řepa

Červená řepa je poměrně běžná plodina, kterou můžeme zakoupit v mnoha obchodech nebo je možné si ji bez větších obtíží vypěstovat na vlastní zahrádce. Červená řepa jsou dužnaté kulaté bulvy, které mají sytě červenou barvu a specifickou chuť. Její typickou barvu má na svědomí přírodní červené barvivo.

Použití a užívání červené řepy pro její zdravotní účinky sahá až do dalekého starověku. V našich krajích byla řepa po velmi dlouhou dobu považována za plodinu vhodnou nejvýše pro dobytek a nebyla vůbec ceněná, jako je dnes.

Co obsahuje červená řepa

Červená řepa obsahuje velké množství vitamínů A, B a C. Krom těchto vitamínů červená řepa obsahuje vlákninu, bílkoviny, cukry a antioxidant betanin. V řepě se nachází také velké množství minerálů, zejména vápník, hořčík, železo, sodík a draslík. Tyto zdraví prospěšné látky obsahují kořeny řepy (bulvy) i listy. Červenou řepu velmi ocení lidé s redukční dietou, protože má poměrně nízký obsah kalorií a její konzumace je velmi prospěšná.

Červená řepa a zdraví

Červená řepa je nejen chutnou zeleninou, je také velmi zdravým doplňkem běžného jídelníčku. Látky v ní obsažené lidské tělo skvěle detoxikují a pomáhají k pročištění. Mohou za to zejména antioxidanty. Dá se říci, že řepa výborně podporuje odolnost organismu a celkově posilu imunitu a obranyschopnost.

Krom ostatních již zmíněných látek červená řepa obsahuje i pektiny, které pomáhají k lepšímu trávení a celkově zlepšují zažívání. Kvůli obsažené kyselině listové si mohou červenou řepu dopřávat i nastávající maminky, protože právě tato kyselina listová je vynikající pro vývoj mozku. Dále řepa podporuje metabolismus, zmírňuje potíže doprovázející menopauzu, povzbuzuje krevní oběh a má močopudné účinky.

Jak červenou řepu konzumovat

Červená řepa má velmi všestranné využití a možností konzumace je mnoho. Řepu je možné jíst čerstvou, jemně nastrouhanou zpracovanou ve výborný salát. Dužina červené řepy se velmi dobře odšťavňuje a popíjení právě této šťávy je velmi zdravé. Řepa se velmi dobře hodí také do smoothie nápojů, kterým dodá dobrou chuť a lákavou barvu, zejména pro děti.

Pro děti se řepa velmi hodí jako doplněk prvních příkrmů a dodá jim mnoho vitamínů. Dále je řepa dobrá jako součást polévek, vynikající je grilovaná  a může se tak stát nevšedním doplňkem grilovacích párty.

Podzimní zelenina

Zdravý životní styl 2 min čtení

Venkovní teplota nezadržitelně klesá a osvěžujícím zeleninovým salátům zvoní hrana. O zeleninu se ovšem ani na podzim nemusíme ochudit. Využijte tu...