Jedná se o žlutý druh ovoce. Plody rostou na banánovníku a ovoce se řadí k bobulovinám. Ano, jedná se o banány. Ty se pěstují převážně v tropických zemích. Rostlina se však dá pěstovat i v našich podmínkách, ale banánů se na ní s největší pravděpodobností nedočkáme.
V současné době jich je na pultech našich obchodů dostatek, ale v minulém století si mnozí z nás o nich mohli nechat jenom zdát. Banány jsou žluté podlouhlé plody, jež velice rádi mlsáme. Chutná dužina těchto plodů má bílou až nažloutlou barvu.
Když je banán přezrálý, začne černat a měknout. To, do jaké míry je plod zralý poznáme většinou podle barvy slupky. Pokud je zelená, můžeme počítat s tím, že je banán ještě nezralý, pokud je slupka žlutá a začínají se na ní objevovat černé fleky, můžeme konstatovat, že je plod již lehce přezrálý.
Blahodárné látky v banánu
Banán je velice zdravým ovocem. Když je řádně zralý, obsahuje vysoké procento vody a je šťavnatý. U nezralých plodů se o tomto faktu nedá hovořit. V banánu není obsažen žádný cholesterol a tuky jsou zastoupeny jen v hodně malém množství, navíc se jedná o tuky zdravé, tudíž je s klidným svědomím můžeme zařadit do našeho jídelníčku, i když držíme nějakou redukční dietu.
Banány jsou velice oblíbeny pro svou slaďoučkou chuť, té je dosaženo díky obsaženým cukrům. Obsažena je pochopitelně i vláknina, jež pomáhá usnadnit naše trávení. Dále najdeme v banánu bílkoviny, dusík, sodík, ve vysoké míře draslík, vápník, hořčík, fosfor, měď a spoustu dalších látek.
Co se týče vitamínů, můžeme v banánu najít vysoké zastoupení vitamínu C, v nižší míře pak D, E, některé skupiny vitamínu B a množství dalších.
Léčivé účinky banánu
Díky vysokému obsahu vitamínu C jsou banány vhodné pro posílení imunitního systému. Pokud je budeme konzumovat pravidelně, vyhnou se nám veškerá bakteriální i virová onemocnění.
Avšak banány dokáží bojovat i s dalšími problémy, jež mohou podrýt správnou funkci našeho organismu. S jejich častou konzumací se vyhneme třeba i depresím, protože látky obsažené v plodu zlepšují náladu. Pokud rádi cvičíte, věřte, že vám banány pomohou proti přetěžování svalů, jež může vést často k bolestivým zraněním.
Banány však dokáží snížit krevní tlak. Zároveň zaručí prevenci před mozkovou mrtvicí či infarktem. Zároveň pomáhají se správným trávením, od chvíle, kdy začnete pravidelně konzumovat banány, můžete zapomenout na zácpu i průjem.
Banány jsou přírodním zásobníkem energie. Jsou pro váš organismus mnohem lepší než nějaké energetické nápoje, jimiž se často dopujeme. Zároveň je důležité dodat, že pokud držíte nějakou redukční dietu, je vhodné banány zapojit. Jsou totiž naprosto ideálním spolubojovníkem v boji s přebytečnými kilogramy. Banány jsou ale také skvělým detoxikantem organismu. Při jejich konzumaci se vaše tělo skvěle pročistí a vy se budete cítit mnohem lépe.
Žluté exotické plody však dokáží bojovat i s některými problémy očí. Pokud cítíte únavu, nebo začínáte špatně vidět, zkuste do svého jídelníčku kromě mrkve zařadit také banány. Můžeme garantovat, aspoň drobné zlepšení stavu.
Banány v kuchyni
Banány jsou výbornou přísadou do mnoha pokrmů. Jejich chuť si můžete užít zasyrova jen tak, nebo si banán můžete polít horkou čokoládou. Druhá varianta je úžasným moučníkem, jenž pohladí po jazyku každého mlsného strávníka. Pokud si spíše potrpíte na dorty, buchty a další podobné moučníky, ani vy nebudete zklamáni, můžete si je banánem ozdobit.
Stejně tak si jej můžete dát coby přílohu k oblíbeným palačinkám. Banány se také používají do sladkého tiramisu. Můžeme s ním naplnit závin, ale také jej vložit místo jablek do žemlovky. Z banánů si však můžeme připravit i chutné nápoje. Skvělý je banánový mléčný koktejl či smoothie.