Šípek

Znáte na podzim krásnější pohled než na šípkový keř obsypaný červenými plody, zářícími proti blankytnému nebi?  Naše prabáby uměly tuhle nádheru využít i jinak než k užaslému obdivu. Inspirujte se!

Až vás zase jednou někdo pošle k šípku, s chutí jeho výzvu přijměte.

Jak připravit šípky

Nasbírat si na podzimním výletě pytel šípků je hračka, zvládnou to i ty nejmenší děti. Jen jim dejte dlouhé rukávy, protože šípkový keř má trny, a je lepší, když se poškrábe stará bunda než křehká dětská kůžička.

Využít děti jako lovce a sběrače doporučuje už proslulá kuchařka Marie Úlehlová-Tylšová, v knize Rok v české kuchyni doslova píše: „Nečekejme, až šípky spálí mráz. Pošleme na ně děti tehdy, když jsou zralé, tj. sytě červené, ale ještě tvrdé. Jakmile děti šípky donesou a očistí, ihned je zpracujeme.“ Kdo si ale myslí, že šípky donese domů a má vyhráno, bude zklamán, práce s nimi totiž není úplně snadná. Paní Úlehlová-Tylšová by jejich čištěním asi s klidem vytrestala neposlušné děti, dnes je ale jiná doba, takže se do toho budete muset pustit sama.

Pokud se rozhodnete šípky rozkrájet a nasušit na zdravý zimní čaj (ne nadarmo bývá ve směsích šípek drcený), vaše nadšení nejspíš zchladí ostré chloupky uvnitř plodů. Na kůži štípou zhruba stejně, jako když jste na chalupě zateplovali podkroví skelnou vatou, takže nic moc. Naštěstí existují způsoby, jak na ně vyzrát. Především nechte šípky v celku, zbavte je jen stopek a bubáku, ostré chloupky nechte pěkně uvnitř. Čaj se vám v pohodě vylouhuje i s nimi, bezpečně ukrytými v plodu, z marmelády je zase dostanete ven pasírováním.

Proč je šípek tak skvělý?

Proč je vlastně tak dobré si šípky pustit do kuchyně? Jsou plné vitaminu C.

Ne nadarmo se jim za časů našich prababiček říkalo pomeranče severu.

Vitamin v nich je navíc hodně stabilní, takže o něj nepřijdete tak snadno jako u jiných druhů ovoce a zeleniny. Přesto je nejlepší chovat se k němu v rukavičkách, jen tak totiž z podzimního šípkového bohatství vytěžíte maximum.

Jak připravit šípkový čaj

Šípkový čaj připravíte snadno – šípky, s odkrojenou stopkou a bubákem, rozložte v jedné vrstvě a usušte buď v sušičce, nebo v pootevřené troubě. Sušení v pokojové teplotě radši nezkoušejte, plody jsou dužnaté a začaly by vám plesnivět. Nasušené šípky nasypte do hezkých sklenic s uzávěrem – získáte nejen pomoc do kuchyně, ale i půvabný interiérový doplněk. Chcete-li si připravit šípkový životabudič co nejšetrněji, večer naložte hrst šípků do litru čisté studené vody v kastrolu. Nechte je do rána louhovat, pak vodu v hrnci přiveďte k varu, ale dál nevařte. Nakonec přes cedníček přelijte do hrnků a máte čerstvý šípkový čaj pro všechny členy rodiny.

Jakmile budete mít domácí šípkovou zavařeninu vlastní výroby, poohlédněte se po kančí kýtě, je to podzimní kombinace snů.

Jak na šípkovou zavařeninu

Šípková zavařenina je nejlepším doplňkem kančí kýty. Pokud máte to štěstí a taková kýta se vám dostane do ruky, je ideální mít ve spíži skleničku s lahodným oranžovým obsahem, je to totiž přímo kombinace snů. Zavařeninu připravíte relativně snadno:

  • na kilo šípků, zbavených bubáků a stopek, si připravte cca 400 g cukru (záleží ale i na vaší chuti)
  • šípky zalijte vodou tak, aby byly akorát potopené, a půl hodiny vařte doměkka
  • poté je bud‘ umelte na masovém mlýnku, rozmixujte, nebo protlačte cedníkem s většími otvory (to je ale docela dřina). Protlak musíte propasírovat ještě přes jedno jemné sítko, abyste dostali čistou zavařeninu bez jadérek a chloupků
  • výslednou hmotu pak smíchejte s cukrem (ideální bude, když ji zvážíte, a cukru dáte zhruba polovinu, pokud nechcete marmeládu příliš sladkou)
  • dejte do kastrůlku s tlustým dnem, přidejte dva hřebíčky, a pomalu vařte ještě 15-25 minut, tak aby dostala konzistenci zavařeniny
  • plňte do čistých sklenic, dobře utáhněte a nechte vychladnout dnem nahoru

Pokud vám to celé připadá tak trochu retro, ano. Jenže tak je to přece správně! Není samozřejmě nic jednoduššího než zajít do obchodu a kdykoli si nakoupit, co potřebujeme. Cesta vlastnoruční práce je sice trnitá (zvlášť v případě šípku), ale pokud se nebojíte trošky investovaného času, odměna za to stojí. Vaše tělo je na tuhle formu vitamínů v české krajině zvyklé pěkných pár stovek let.