Pampeliška

Pampeliška je jarní rostlinka, kterou známe úplně všichni. Většina z nás ji ale považuje za plevel, málokdo zná její léčivé účinky a to, jak moc umí být prospěšná pro naše zdraví. Pampeliška je jedna z mála rostlin, ze které lze zužitkovat všechny její části – květy, listy i kořen. Po odkvětu jsou velmi lákavé pro děti, protože jejich květy se promění v jakési chmýří nebo padáčky a při fouknutí děti moc rády pozorují, kam až padáčky pampelišky doletí.

Co je pampeliška

Pampeliška lékařská neboli smetanka je trvalka, která má tlustý dužnatý a dlouhý kůlový kořen. Z tohoto kořenu raší růžice přízemních listů, které jsou pro pampelišku typické a většina zahrádkářů se jich snaží zbavit. Při květu má pampeliška na dlouhém tenkém stonku plný zlatožlutý květ, který obsahuje hodně pilu a nektaru a tyto květy přitahují užitečný hmyz, kterým jsou například včely.  Nejvíce se pampelišce daří na slunných místech, kde poměrně hluboko zapustí svůj velký kořen.

Co obsahuje pampeliška

Nahořklé mladé listy pampelišky jsou plné velmi cenných vitamínů, dále pampeliška disponuje i mnoha jinými účinnými látkami, které mají velmi pozitivní vliv na naše tělo. V celém stvolu pampelišky je mléčná lepivá tekutina, je to přírodní latex. V jeho složení bychom našli hořčinu taraxacin, cukry, bílkoviny, draslík a inulin. Tato rostlina má nahořklou chuť, která může být pro mnohé nepříjemná.

Pampeliška a zdraví

Všechny části této rostliny jsou opravdu velmi prospěšné pro naše zdraví. Asi nejznámější je fakt, že je velmi prospěšná při onemocnění jater. Díky obsaženým látkám pomáhá k jejich regeneraci a to dokonce při hepatitidě.

Účinky jsou vědecky prokázané, takže se opravdu nemusíte bát experimentovat a venku na louce si kousek pampelišek požvýkat. Dále má pampeliška pozitivní vliv také na ledviny a v jarních měsících je možné ji využít k očistným kúrám.

Listy pampelišky působí diureticky velmi silně na močový měchýř a jsou tak dobrým pomocníkem v boji se zadržovanou vodou v těle. Mimo jiné tím pomáhají s odplavením toxinů z těla a poskytují tak vynikající detox. Kořeny pampelišky jsou poměrně dost hořké a je možné je využít jako náhražku kávy. Dále velmi dobře stimulují a podporují trávicí systém.

Jak pampelišku konzumovat

Jak už bylo řečeno, z pampelišky je možné využít všechny její části. Ze žlutých květů je možné vyrobit vynikající zdravý domácí pampeliškový med nebo sirup, který nám dodá mnoho prospěšných látek. Mladé pampeliškové listy jsou využívané k přípravě zdravých, zeleninových salátů a pokrmy velmi příjemně oživí. Stvoly této rostliny se žvýkají při léčebné kúře jater a kořeny výborně nahradí klasickou kávu. U pampelišky se tedy můžeme řídit heslem, že není plevel, jako plevel.