Kurkuma

Je to zvláštní, že by koření pomáhalo zlepšovat zdravotní stav. Nicméně u toho druhu, který bychom vám prostřednictvím tohoto článku rádi přiblížili, se jedná o tvrzení více než pravdivé. Kurkuma je koření žluté barvy, které pochází z jižní Asie.

Namletý oddenek kurkumy se často přidává i do kari koření, a to z toho důvodu, že je prokázáno, že léčivé účinky rostliny se mnohonásobně zvyšují ve spojení s dalším kořením. S kurkumou se pracuje podobně jako se zázvorem, protože patří do čeledi zázvorníkovitých.

Proti čemu nás kurkuma chrání?

Výtažek z této rostliny je často užíván v preventivním boji proti rakovině. Významné jsou však i protizánětlivé účinky. Toto však není všechno, kurkuma se používá i při zažívacích potížích a problémy s nadýmáním, v obou případech vám toto koření uleví od vašich útrap.

Dokáže však ale také srovnat hladinu cukru v krvi, a proto by ji do svého jídelníčku měli zařadit také diabetici. S kurkumou pak můžete bojovat i proti depresím a dalším psychickým problémům. Toto zázračné koření však dokáže též pozitivně ovlivnit fungování lidského metabolismu a imunity.

Kurkuma se také hojně používá v kosmetice, protože má prokazatelné regenerační a omlazující účinky. Vaše pleť si bude libovat. Kurkuma však pomůže i s různými poraněními, má totiž velice ceněnou vlastnost, umí zacelovat rány.

Jak kurkumu můžeme využít v kuchyni?

Jak jsme již napsali výše, kurkuma je významným zdrojem žlutého barviva. Můžeme tedy s ní dozdobit jak sladká, tak slaná jídla. Ona nejen změní barvu, ale dostanou i pikantnější chuť. Kurkumu však můžeme používat nejen ke zdobení, ale i k pečení.

Vše, co potřeme směsí kurkumy a oleje či kurkumy a vody, to získá neodmyslitelnou zlatavou, křupavou kůrčičku. Je to, jako bychom pokrm potřeli rozkvedlaným vajíčkem, akorát tedy roztok z kurkumy bude slavit mnohem větší úspěchy.

Kurkuma se dá v kuchyni používat i mnoha dalšími způsoby. Nemusíme ji tedy nutně využívat jen jako barvivo a koření. Konzumovat ji můžeme čerstvou, je jen na nás, zda si ji oloupeme a jen pokrájíme, nasekáme nebo nastrouháme.

Ve všech možnostech však zůstanou zachovány veškeré látky, které jsou v ní bohatě zastoupeny. S oddenkem této rostliny máme vyhráno i tehdy, pokud se rozhodneme nakládat či konzervovat zeleninu. Kurkuma vzniklému produktu dodá svébytnou pikantní chuť, zároveň dopomůže k lepšímu zakonzervování.

Látky obsažené v kurkumě

Tato bylina v sobě obsahuje zejména léčivé silice, antioxidanty a škrob. Najdeme v ní limonen, tato látka se zejména používá v kosmetice, ale pozor. Dokáže vyvolat silnou alergickou reakci, takže bychom to s ní neměli nijak přehánět. Pokud si chceme kurkumu přidat do krému, měli bychom použít opravdu velmi malé množství. Máme-li krém, jenž přímo tuto látku obsahuje, měli bychom vyzkoušet, zda na něj naše pleť nezareaguje negativně.

Dále pak obsahuje léčivou látku kamfen, protizánětlivé látky alfapinen a betapinen, antiseptikum cineol a antioxidant kurkumin. Právě tento antioxidant se vám dokonale postará o obarvení vašich pokrmů.

Závěrem

Pokuste se svůj jídelníček obohatit kurkumou a ulevte svému tělu i duši. Uvidíte, že tento krok bude jistě správný.