Kopřiva

Pokud vám těsně před příjezdem pořádkumilovné tetičky vyrazí kopřiva přímo vedle zahradních křesílek a vy ji nestihnete zlikvidovat, můžete nasadit úsměv znalce a říct: „A tady si pěstuju kopřivu. Je zdravá a kulinářsky nenahraditelná.“ Tetička tiše polkne, a vy jí pak naservírujete třeba kopřivové palačinky s modrým sýrem.

K čemu je kopřiva dobrá?

Kopřiva se v kuchyni používá už od starověku. Nejsem biolog, a tak nevím, jestli to nebylo hlavně tím, že jí bylo vždycky všude dost, jak to ostatně vidíme v přírodě dodnes. Faktem ale je, že jde o bylinu nesmírně zdraví prospěšnou a tyto záležitosti vždycky dokázali naši prapraprapředkové instinktivně odhadnout tak nějak líp než my, kteří na všechno potřebujeme vědecký rozbor. Ten nám v případě kopřivy řekne suchá, leč užitečná fakta: tahle mnohými nenáviděná a nedoceněná rostlina obsahuje spoustu chlorofylu a tříslovin, dále glukokininy vyvolávající pokles cukru v krvi a spoustu minerálních látek, hlavně vápník, hořčík, draslík, fosfor. Je tedy jasné, že když na jaře párkrát vyrazíme do přírody s nůžkami a rukavicemi, ušetříme později spousto peněz za multivitaminy.

Navíc na jaře nám kopřiva kromě všech těchto důležitých látek také pomáhá nastartovat po zimě zlenivělý metabolismus – nedivte se, kdyby vás někdo honil s kopřivou, také byste se rozběhla.

Jak kopřivu zpracovat

Že kopřivy pálí, zjistila většina z nás velmi krátce po svém prvním životním krůčku. Takže asi nikoho nepřekvapí, že na sběr je potřeba vyrazit s rukavicemi a nůžkami. Sbírejte výhradně svěží zelené rostlinky, tak do deseti centimetrů výšky, v průběhu roku po posekání pak můžete sbírat vyrážející nové výhonky. Ty vyšší a starší už jsou hodně tuhé, však se taky v době bronzové vyráběly z kopřivových vláken hrubé tkaniny (pevně věřím, že je předkové nejprve spařili, protože jinak bych kopřivové košile opravdu nosit nechtěla).

Kopřiv nasbírejte klidně hodně – budete to mít za chvíli, rostou v trsech – na takový kopřivový špenát nebo polévku jich budete potřebovat velkou mísu nebo spíš menší kyblík, protože po spaření se pěkně  smrsknou. Ano, právě to spaření, o kterém mluvím výše, je základním trikem, jak z kopřivy udělat potravinu. Žahavost totiž působí pryskyřičný sekret, který zneškodníte tepelnou úpravou. Kopřivy lze povařit, ale klidně stačí jen zalít vroucí vodou. Spařené kopřivy pak nechte vykapat v cedníku a můžete se pustit do úpravy, krájejte je ale až před použitím – je to nejšetrnější k jejich cennému obsahu.

Kopřivový špenát asi znáte. Ale co třeba kopřivové karbanátky nebo masové kuličky s kopřivou?

Čaj a „špenát“ z kopřivy

Takto připravené kopřivy můžete klidně použít třeba jen na čaj. Ten se odpradávna používal k jarním pitným kúrám, zvlášť v postní době, kdy se lidé snažili celkově očistit, a tak omezovali maso a jedli jen lehká jídla. Kopřiva jim v tomto úsilí pomáhala i svým silným močopudným účinkem, celkově totiž přispívá k odvodnění organismu, což bude zajímat zvláště ty, kdo mají problémy s otoky (třeba před menstruací) – na čisticí kúru se doporučuje pít kopřivový čaj dvakrát denně po dobu dvou týdnů. Nutno říct, že výluh z čerstvých kopřiv je mnohem Chutnější než sušený kopřivový čaj z lékárny, který leckdo není ani schopen pozřít. Chuť je naprosto jiná, a jakkoli je neobvyklá, je hodně osvěžující. Já osobně ji mám spojenou s jarní atmosférou. Pokud potřebujete sladit, lžičkou medu nic nezkazíte. Do čaje navíc malé kopřivy nemusíte ani krájet, stačí, když do hrnku ponoříte zhruba tři kousky a necháte je 5-7 minut louhovat.

Kopřivy je ale možné připravit na spoustu jiných způsobů, takže se neomezujte klasickým kopřivovým špenátem (který se připravuje stejně jako obyčejný listový). Skvělé jsou třeba slané šátečky z listového těsta plněné náplní z osmahnuté cibulky, uzeného masa a spousty kopřiv, hodí se ale i do polévek, zapékaných zeleninových jídel, omelet, všech možných druhů masových kuliček a karbanátků či do bramboráku. Klasikou jsou pak kopřivové nádivky, a to nejen ta velikonoční, ale i nádivky do drůbeže nebo masových kapes. Proto na nic nečekejte a užijte si kopřivu, dokud jí máte plné louky (a ať to teta nevidí, i zahrádky).

Tip na recept: Náplň do palačinek s kopřivami a modrým sýrem

DOBA PŘÍPRAVY: 10 MINUT, DOBA PEČENÍ 10 MINUT

1 lžíce másla
2 střední cibule, nakrájené najemno mísa spařených a pokrájených kopřiv
2 stroužky česneku
prolisované sůl a pepř
špetka muškátového oříšku
200g sýra s modrou plísní, pokrájeného na malé kostičky

Na másle zpěňte cibulku, a když je průsvitná, přidejte kopřivy, česnek, sůl, pepř a muškátový oříšek. Duste cca 7 minut, pokud se vytvoří přebytečná voda, slijte ji. Pak kopřivy odstraňte z ohně, vmíchejte sýr, zakryjte a nechte stát zhruba 10 minut.
Připravte palačinky podle svého oblíbeného receptu, naplňte je směsí, srolujte a podávejte.
Na talíři dozdobte sýrem a posekanými vlašskými ořechy.