X

Cibule

Cibule
Cibule je oblíbená zelenina, jejíž plod má tvar jablka, avšak její chuť není sladká, nýbrž vcelku štiplavá. V našich pokrmech chybí jen málokdy. Při přípravě této plodiny nám často tečou slzy.

Cibule se řadí ke dvouletým rostlinám. Tato plodina byla pěstována již v období pravěku. Pravděpodobným místem, kde se s pěstováním cibule v dávných dobách začalo, je Asie. O jejím užití však psali již dávnověcí Sumerové.

Látky obsažené v cibuli

Cibule obsahuje spousty vitamínů, minerálů a zdraví prospěšných látek. K nejvýraznějším patří silice, jež cibuli dodávají její specifickou ostrou chuť. Tyto látky na sebe přirozeně navazují i síru. Dále v plodu můžeme najít vitamíny B, C a také hojné množství cukrů, flavonoidů a fruktózy.

Pochopitelně bychom mohli jmenovat i spousty dalších látek, jako jsou například draslík, fosfor, železo, vápník či sodík. Nicméně výčet by byl hodně obsáhlý, a tak pro naše účely postačí stručný souhrn těch nejdůležitějších.

Účinky na naše zdraví

Cibule je díky obsaženým látkám výborným spolubojovníkem proti mnohým zdravotním potížím. Vysoký obsah vitamínu C z této zeleniny vytváří skvělý posilovač pro náš imunitní systém.

Čím více cibule do svého organismu přijmeme, tím méně se můžeme obávat, že bychom onemocněli nějakým bakteriálním či virovým onemocněním horních či dolních cest dýchacích.

Pokud se cítíte špatně a je vám těžko, cibule vám problém pomůže zažehnat. Má totiž mimo jiné také detoxikační účinky. Díky ostrým silicím podporuje správnou funkci trávení, ovlivňuje tak pozitivně činnost žaludku, střev, jater a žlučníku.

Jste-li diabetik, s cibulí rozhodně nesáhnete vedle, protože pomáhá odbourávat přebytečné cukry ve vaší krvi.

Cibuli je možné použít coby první pomoc při bodnutí hmyzem. Silice ránu dezinfikují a ta tolik nenateče a nesvědí.

Cibule je také ceněna pro její schopnost zahnat bolest ucha. Stačí si udělat léčebný zábal, jenž necháme působit po celou noc.

Cibule pozitivně působí i na krevní tlak, jenž snižuje, stejně tak se dokáže postarat i o snížení cholesterolu v krvi.

Látky, jež jsou v této plodině obsaženy, jsou také výborným spolubojovníkem proti nejrůznějším rakovinným onemocněním.

Cibule v kuchyni

Cibuli můžeme použít hned několika způsoby, nejzdravější je ale v syrovém stavu. Pouze tehdy je v ní obsaženo celé spektrum zdraví prospěšných látek, jež nám mohou pomoci vyřešit spoustu zdravotních neduhů.

Cibuli můžeme také dusit, smažit, vařit, péct či grilovat.

Přidat si ji můžete například na domácí pizzu. Oceníte i slaný koláč s cibulovou ozdobou, kterou doplníte o nadrobno nastrouhaný sýr. Skvěle bude chutnat i zeleninový vývar, jehož středem je cibule.

Cibule se používá i do různých nápojů a léčivých sirupů. Ty si můžete připravit doma. Stačí nakrájet cibuli na kolečka, vložit do skleničky, přidat trošku medu a nechat působit.

Cibule pustí šťávu, jež se smíchá s medem a my tak obdržíme slaďoučký výtažek, jenž nám pomůže s bojem proti bacilům.