Chilli paprička je pro mnoho lidí velmi oblíbené dochucovadlo, které dodá jídlu pořádný říz a grády. Nejvíce a nejtypičtěji je spojena s Mexikem, kde je velmi pevně zakotvena v národní kuchyni. Dále je velmi využívána v Číně, Thajsku, Japonsku a ve Vietnamu. Málokterý pokrm v těchto kuchyních se bez chilli papričky obejde. Krom kulinářského umění je možné chilli papričky využívat i jinak, mají totiž velmi pozitivní vliv na naše zdraví.
Co obsahují chilli papričky
Chilli papričky rostou na křovinovitých paprikách a bez problému si je můžeme vypěstovat i doma. Existuje několik set druhů těchto malých pálivých papriček a každá je jiná. Hlavní složkou, která papričky ozvláštňuje, je kapsaicin. Tato látka je nejen velmi pálivá, ale také prospěšná pro naše zdraví.
Právě alkaloid kapsaicin od sebe chilli papričky odlišuje. Jeho hodnoty se uvádí podle Scoviellovy stupnice, přičemž její hodnoty jsou v rozmezí 0-15 milionů SHU. Na horní hranici stupnice se jedná už o čistý kapsaicin. Dále je v papričkách v poměrně velkém množství obsažen vitamín C, který je pro lidské tělo jedním z významných antioxidantů. Z dalších vitamínů je v chilii papričkách obsažený vitamín A, B6, K, beta-karoten a vitamín E.
Chilli papričky a zdraví
Látky obsažené v chilli papričkách mají velmi pozitivní vliv na zdraví a jsou zdravým doplňkem jídelníčku. Nejvýznamnější látkou je již zmiňovaný kapsaicin. Podle několika odborných studií byly prokázány jeho vlastnosti antibakteriální, antikarcinogenní, analgetické a antidiabetické.
Kapsaicin pomáhá snižovat cholesterol, čímž zabraňuje onemocněním srdce a cév. Tato látka pomáhá upravit také zažívání, ale je vhodná pouze pro osoby bez citlivého nebo podrážděného žaludku. Mimo jiné kapsaicin stimuluje a zrychluje krevní oběh a řadí se tak mezi afrodiziaka.
Chilli papričky jsou dobrým pomocníkem i při hubnutí, protože pomáhají zrychlit metabolismus a pomáhají rychleji trávit těžká a tučná jídla. V kosmetických salonech je možné setkat se s chilli zábaly, které zahřejí a prokrví tělo zvenku a pomáhají v boji s celulitidou.
Jak chilli papričky konzumovat
Chilli papričky se konzumují v čerstvé i sušené formě. Více zdraví prospěšných látek je samozřejmě v čerstvých papričkách, v sušených se jich tolik neuchová. Chilli je výborným doplňkem masitých i zeleninových jídel a uvítají ji i vegani. Mějte vždy na paměti, že čím déle se papričky vaří a zahřívají, tím více bude výsledný pokrm pálit. Nejpálivější částí papriček jsou jejich semínka, pokud tedy chcete jídlo pálivé jen decentně, do pokrmu jej nepřidávejte.
Pozor na chilli
Chilli papričky jsou sice velmi zdravé, ale nejsou vhodné pro každého. Vyhýbat by se jim měli rozhodně lidé s podrážděným žaludkem nebo jinými žaludečními obtížemi. Papričky nejsou vhodné pro nastávající maminky a kojící ženy by se jim měly také vyhnout.
Jestliže po požití chilli ucítíte silné až palčivé pálení v ústech, je dobré vypít sklenici plnotučného mléka, sníst bílý jogurt nebo si ústa vypláchnout panákem tvrdšího alkoholu. Kapsaicin se totiž dobře rozpouští v tucích a alkoholu.