Na našich zahrádkách pěstujeme spoustu bylinek a jednou z nich je i bazalka pravá. Tato rostlinka dodá našim pokrmům příjemné aroma. Bazalka je jednoletka, jež se k nám dostala z Indie v 16. stoletím. Málokdo z nás však zná všechny její účinky na naše zdraví. Je to až neskutečné, co všechno tato bylinka dokáže.
V našich zahrádkách se začala tato bylinka objevovat až ve chvíli, kdy se k nám dostala chutná pochoutka z Itálie, všem je jasné, že mluvíme o pizze. Italové si totiž pizzu bazalkou koření. Ta je potom výborná a má úplně jinou chuť, než když si ji dáme pouze s oblohou.
My se o této bylince v následujících řádcích dozvíme mnohem více. Představíme si látky, jež jsou v rostlině obsaženy, odhalíme její léčivé účinky na naše zdraví a povíme si, jak se dá tato bylina využít v kuchyni.
Blahodárné látky obsažené v bazalce
V bazalce můžeme najít velké množství různých silic, z nich je nejvýznamnější zejména látka estragol. Dále se objevují blahodárné třísloviny a další látky, jako jsou například bazalkový kafr, tanin, cineol, éterické oleje, jež dodávají bylině specifické aroma. Na náš organismus ale také velice blahodárně působí také flavonoidy a glykosidy. Najdeme v ní ale i spoustu dalších látek.
Využití bazalky v léčitelství
Bazalka je hojně využívána v léčitelství, pro její blahodárné účinky, jež pozitivně působí na naše tělo. Používá se při léčbě různých zdravotních neduhů, jež nás často postihují. Její konzumací pozitivně působíme na náš trávicí trakt. Čím více a častěji budeme bazalku používat, tím snáze předejdeme nadýmání a podpoříme tvorbu a vylučování žaludečních šťáv, zároveň se zvýší naše chuť k jídlu.
Pokud trpíte často onemocněními horních či dolních cest dýchacích, věřte, že i v tomto případě je pro vás bazalka tím nejlepším pomocníkem. Toto koření blahodárně působí na zprůchodnění dýchacích cest, ale také ulehčuje odkašlávání.
Bazalka velice blahodárně působí na činnost srdce a s její konzumací výrazně posílíme naši imunitu. Trápíte se nějakými závažnými problémy, jež vás stresují a kazí vám náladu? Vytáhněte do boje proti nim s voňavou bylinkou a věřte, že problémy budou v tu ránu pryč. Vaše nálada se výrazně vylepší a nervy na pochodu se zklidní. Bylinku ocení i partnerské páry, protože je známá také svými afrodiziakálními účinky.
Účinky bazalky však ocení i všichni, kdo trpí na velké křeče. Při zánětlivých onemocněních vám bylina pomůže díky jejím lehce antibiotickým účinkům. Pokud vás trápí nespavost a únava, měli byste si pár snítek byliny vložit do sáčku a vložit jej do polštáře. Tím, jak se bude vůně uvolňovat, bude se vám mnohem lépe usínat. Ráno se budete probouzet čilí, vyspalí a spokojení.
Bazalka v kuchyni
Bazalka se dá konzumovat jak čerstvá, tak i sušená. Použít ji můžeme jak na dozdobení pokrmů, tak i coby koření na jejich dochucení. Je však důležité vědět, že například na vývary se používá ve směsích s různými dalšími bylinkami.
S častým využíváním bazalky pro dochucování pokrmů začali Italové. Ti bazalku přidávali na své těstovinové pokrmy, ale najít bychom ji mohli i v kombinaci rajčat s mozzarelou, jež dochucuje. Dalo by se říci, že s rajčaty je tato bylinka největší kamarádkou a skvěle se k nim hodí.
Bazalku však můžeme použít i pro přípravu nejrůznějších nálevů, jež pak můžeme využít jak na zalití pokrmů, tak i třeba do kosmetických přípravků.