Zdravý životní styl

Proč je mražená zelenina zdravější a jak poznat tu kvalitní

15. 11. 2019 2 min čtení

Proč je mražená zelenina zdravější a jak poznat tu kvalitní

Nad mraženou zeleninou spousta lidí ohrnuje nos. Zastávají totiž názor, že se té čerstvé ani zdaleka nemůže rovnat. Je tomu ale skutečně tak? Opravdu je mražená zelenina po obsahové stránce nekvalitní a tím pádem nevhodná pro nás jídelníček?

Pokud jste i vy toho přesvědčení, že mražená zelenina představuje pouhou náhražku té čerstvé, ale co se týče její kvality, nesahá jí ani po kotníky, tak vás prostřednictvím dnešního článku přesvědčíme o opaku. I mražená zelenina je dobrá a podle odborníků dokonce mnohem lepší než ta čerstvá.

Pojďme si hned vysvětlit, proč tomu tak je!

Mražená zelenina nejen v zimě

Nad pořízením mražené zeleniny nejčastěji uvažujeme na podzim a v zimě, kdy zásoby ze zahrádek pomalu dochází a zelenina dostupná v obchodech stojí takové peníze, které nás nutí protáčet panenky.

Spousta z nás si ale klade otázky, zda nedostatek čerstvé zeleniny nahradíme tou mraženou, aniž bychom přitom nějak strádali.

Jestliže jste do dnešního dne na mraženou zeleninu spoléhali pouze v zimě, když nebylo jiné zbytí, pak po přečtení dnešního článku dáte mražené zelenině přednost kdykoli během roku.

Proč je mražená zelenina lepší?

Určitě se ptáte proč a v čem je mražená zelenina lepší než ta čerstvá.

Čerstvá zelenina se sklízí ještě předtím, než vůbec stihne dozrát. Děje se tak díky tomu, že je k nám většina zeleniny dovážená přes velké vzdálenosti.

Pokud by byla čerstvá zelenina sklizena až po jejím dozrání, k nám by se díky dlouhé trase dostala v nevábném stavu, což není pro obchody a prodejce žádoucí.  Zelenina tak dozrává v podmínkách, které nejsou dostatečné na to, aby vám mohla nabídnout důležité látky a živiny.

Oproti tomu zelenina určená k mražení je zmražena velice brzy po jejím sklízení, často řádově v několika málo minutách. Díky krátkému času od sklizně nestihne ztratit důležité látky.

Ztráta vitamínů

Další výhoda mražené zeleniny spočívá ve skladování v pevných a nepropustných obalech. Do těch je zelenina uložena bezprostředně po jejím zmražení a zůstává v něm až do té doby, než si ji koupíte a doma rozbalíte. Tím pádem nedochází ke ztrátě nutričních hodnot vlivem kyslíku a světla, především pak ke ztrátě vitamínů rozpustných ve vodě.

Není zelenina jako zelenina

Pokud jste dočetli až sem, možná jste dospěli k názoru, že je mražená zelenina jednoznačné plus. Ovšem i v tomto případě platí, že není zelenina jako zelenina.

Při jejím výběru byste měli být pečliví a obezřetní, abyste si domů nepořídili zajíce v pytli.

Mraženou zeleninu rozhodně nevybírejte podle obalu. Obrázky na obalech jsou totiž v drtivé většině případů pouze ilustrační a rozhodně nejsou důkazem toho, co se v daném pytlíčku skutečně skrývá.

Další věc, na kterou si určitě dejte pozor, je dostatečné zmražení zeleniny. Pomůže vám k tomu jednoduché vodítko: v obchodě vezměte pytlík se zeleninovou směsí do ruky a pěkně si jej osahejte.  Pokud v ruce ucítíte jednotlivé kousky zmražené zeleniny, svědčí to o tom, že byla kvalitně zmražená.

Dostane-li se vám do ruky jedna velká zmrzlá hrouda, je to bohužel důkaz toho, že byl její obsah rozmražen a následně opět zmražen, což vůbec neprospívá kvalitě.