X

Jak dát veganské stravě tu správnou chuť!

2 min čtení

Jak dát veganské stravě tu správnou chuť!

Nejeden vegan jednoho dne dospěl k názoru, že jeho strava tak nějak postrádá chuť. Ono se vlastně ani není čemu divit - spoustu surovin si připravujeme formou dušení, některé konzumujeme rovnou za syrova. To se toho s chutí opravdu moc vykouzlit nedá…

Možná i vy často své jídlo nějak ošidíte. Někdy za to může časová tíseň, kdy si prostě nemáte čas s jídlem pohrát, jindy je na vině špatná nálada, kvůli které se vám nechce nic složitého vymýšlet. Aby vás ale strava bavila a především vás po čase neomrzela, je potřeba, aby vám chutnala. Jak toho docílit? To se můžete dočíst v dnešním článku!

Ať vám jídlo chutná!

Jídlo musí nejen dobře vypadat na talíři, aby polaskalo váš zrak - navíc je dokázáno, že člověk jí z části i očima - ale především musí dobře chutnat. Jedině tak se budete na každý další pokrm těšit a nestane se, že byste na něco neměli chuť. Připravili jsme pro vás několik tipů, s nimiž dodáte svému kulinářskému umění další hvězdičku navíc. Chcete vědět více? Pak čtěte dál!

Tip první: není nad kouzlo bylinek!

Pokud vaše jídlo něco nutně potřebuje, pak jsou to bylinky! Čerstvě utržené bylinky plné výrazné chuti i vůně dodají všem připravovaným pokrmům ten správný říz. Kupované bylinky v obchodě nebo ty sušené se jim nemohou ani zdaleka rovnat. Bylinky můžete přidat do hlavních jídel, pomazánek a dokonce i polévek. Chce si s tím vyhrát.

Tip druhý: sůl nad zlato!

Nikdo vás samozřejmě nenutí to se solením jídel přehánět, ale i špetička soli může s pokrmy udělat hotové divy. Ne nadarmo se v pohádce říká, že je sůl nad zlato. Je to pravda. Navíc není sůl jako sůl, je jich vícero druhů a každá chutná trochu jinak. Troufnete si s nimi experimentovat?

Tip třetí: staňte se mistrem v karamelizování!

Že jste ještě nikdy nezkusili karamelizovat? Tak to je obrovská škoda! Jen si představte, jaký rozměr to dá vašim sladkým jídlům! Ať už to budou sladká hlavní jídla nebo dezerty, zkaramelizovaný cukr jim dodá úplně jinou chuť. Jen si dejte pozor, abyste místo zkaramelizování cukr spíše nepřipálili, může se to stát velmi jednoduše a je tedy potřeba si to dobře pohlídat. Vaše jídlo bude mít úplně jinou hloubku, schválně to zkuste!

Tip čtvrtý: ať to pálí!

Věřili byste tomu, že se špetkou pálivého koření - nebo ještě lépe kouskem pořádně pálivé chilli papričky - může vaše jídlo rázem chutnat úplně jinak? Samozřejmě to zkuste jen v případě, kdy vám pálivé nevadí. Některým to nedělá dobře, mohou z toho být i nepříjemné žlučníkové záchvaty.

Pokud tedy přemýšlíte, co vašemu jídlu chybí nebo čím ho oživit, zkuste to s chilli. Možná, že se u toho pořádně zapotíte, ale za zkoušku to stojí.

Ohodnoťte článek