Zdravý životní styl

Co je to kasein a k čemu je dobrý?

2 min čtení

Co je to kasein a k čemu je dobrý?

Slyšíte o kaseinu poprvé, nebo zatím jen nevíte co s ním? Máte doma opravdu kvalitní produkt, nebo vlastníte jen levnou variantu pro naše tělo těžko využitelnou? Možná, že o hodně přicházíte. Pojďme si o tomto často opomíjeném doplňku povědět více.

Kasein je základním proteinem nacházejícím se v savčím mléce. Obsahuje aminokyseliny, vápník a fosfáty, které jsou důležité pro správný růst a vývoj savců. Řada mléčných výrobků je založena právě na jeho srážení.

Mléčný protein je tvořen z 80 % kaseinem a z 20 % různými druhy syrovátkového proteinu, které slouží jako zdroj aminokyselin a navíc obsahují bioaktivní a zdraví prospěšné imunoglobuliny. Tato kombinace nám pak přináší neobyčejný výživový i zdravotní prospěch.

Rozlišujeme dva druhy kaseinu:

  • Kaseinát vápenatý vyráběný chemickou reakcí je absolutně nevhodnou volbou. Většina bílkovin z této varianty se v těle nerozkládá a vychází z těla ven s nulovou bioaktivitou. Pro člověka je tedy téměř nestravitelný. Tady nastrašte uši! Cena rozhoduje, a tak je tento kasein často obsažen v levných výrobcích. Vybírejte tedy opatrně a v tomto případě raději nešetřete.
  • Micelární kasein je bezesporu lepším rozhodnutím. Je totiž vyrobený z čerstvého a odstředěného mléka. Tento druh obsahuje až 90 % kaseinových micel (shluky molekul) a částečně i syrovátkový protein. Vzniká filtracemi mléčné bílkoviny, čímž se odstraňuje laktóza (mléčný cukr) a tuk. Nabídne vám všechny výše uvedené výhody, tedy i postupné uvolňování aminokyselin v podobě micel po dobu až sedmi hodin. Díky své stravitelnosti ho naše tělo může využívat naplno. Konzistence tohoto kaseinu je na rozdíl od nekvalitních druhů mazlavá, a tak se nápoj stává hustým. I podle toho poznáte kvalitu svého kaseinu.

Čím je kasein tak výjimečný?

Lidské tělo tráví kasein odlišně od ostatních proteinů, a to především kvůli jeho složení.

Syrovátkové proteiny využije tělo velmi rychle, zatímco kasein se vstřebává po delší dobu.

A čím je to způsobeno? Po konzumaci se kasein v žaludku přeměňuje na gel, a tak se pomalu a postupně dostává do těla. Tím zabraňuje a předchází poškození svalu během vícero hodin. Díky tomu je kasein považován za velmi efektivní zdroj aminokyselin.

Jak se kasein používá?

Kasein je známý pod označením „noční protein„, a to především proto, že ho lidé často konzumují před spaním, aby jejich svaly v noci nestrádaly.

Bylo však dokázáno, že je schopný budovat svalovou hmotu a odbourávat podkožní tuk, a tak je některými odborníky doporučován i během dne.

Pro koho je určený?

Pro pokročilejší sportovce či zájemce o zdravý životní styl jde o skvělý doplněk stravy. Nicméně rozhodně se nejedná o zásadní potravinu v našem jídelníčku.

Primárně je důležité mít perfektně nastavenou stravu a tréninkový plán a až pak přemýšlet o podobných produktech. A jak už bylo řečeno: když už, tak dbejte na kvalitu!

Náhled lekcí kurzu o blogování

Chceš se živit blogováním?

Nemusíš být celebritou, aby tě blog mohl živit.
Ke slušným ziskům stačí i malá návštěvnost.

Stačí se naučit, jak vydělávat pomáháním svým čtenářům.

Jak na to?
 
Komentovat

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *