Vodní meloun

Vodní meloun máme pevně spjatý s létem, sluníčkem a pobytem u vody, kde nám meloun dopřeje vynikající osvěžení. Je to typická sezónní plodina, která od léta do brzkého podzimu plní pulty a stánky v obchodech a na tržištích. Pro většinu z nás je to sladké ovoce plné vody bez nějakých větších hodnot nebo snad účinků na naše zdraví. Opak je pravdou, v melounech se ukrývá mnoho cenných látek, které prospívají našemu organismu.

Co je vlastně vodní meloun

Vodní meloun – neboli lubenice obecná – není ovoce, ale je to druh zeleniny. Řadí se do čeledi tykvovitých stejně jako okurky nebo tykve. Pochází z Afriky, kde jsou dodnes hojně pěstovány. Vyžadují teplé klimatické podmínky a dostatek vláhy, u nás jsou proto pěstovány pouze sezónně. Pro velkou oblíbenost jsou ve velké míře pěstovány v jižních státech Evropy, kterými jsou zejména Itálie, Řecko, Španělsko, Kypr, ale také Slovenko a Česko.

Vodní melouny jsou kulatého nebo oválného tvaru a uvnitř mají načervenalou až sytě červenou dužinu. Barva dužiny záleží na typu melounu a na jeho vyzrálosti. Venkovní slupka je od světle až po tmavě zelenou a může být i žíhaná. Chuťově nejlepší jsou většinou melouny o váze 2 kilogramů, často můžeme zakoupit i melouny o váze okolo deseti kilogramů. Výběr chutného melounu vyžaduje cvik, zpravidla by na poklep měl znít dutě. Je to znak vyzrálosti.

Co vodní melouny obsahují

Vodní melouny jsou z 90% tvořeny vodou. Jsou tedy vynikajícím zdrojem tekutin v letním období. Kromě vody obsahují vitamín C, který je vynikajícím antioxidantem. Dále dužina melounu obsahuje vitamíny A, B1, B2, B3, B6 a také vlákninu. Krom vitamínů jsou v melounech cenné minerály, především vápník, hořčík, fosfor, draslík a sodík. Za zmínku stojí také mírný obsah kyseliny listové a chuť melounu dodává kyselina citronová a jablečná.

Vodní melouny a zdraví

Hlavním pozitivním účinkem melounů na lidský organismus je velký obsah vody a tím pomáhají udržovat pitný režim a poskytují dostatek tekutin. Mají tím pádem vynikající detoxikační a pročišťující účinky a pomáhají při potížích s ledvinami nebo močovým ústrojím.

Melouny si bez výčitek můžou dopřát i dietáři a diabetici, protože mají velmi nízký obsah kalorií a vyvážený obsah cukrů. Vzhledem k velkému množství vody je obsah cukru a ostatních látek v melounech poměrně nízký. Vodní meloun může pomoci snižovat krevní tlak a jeho šťáva má tonizující účinky na pleť a zmírňuje tvorbu vrásek.

Jak melouny konzumovat

Melouny jsou poměrně náchylné ke zkažení, proto je lepší kupovat meloun vcelku. Uchovávat meloun je potřeba v chladu, nejlépe v lednici. Po rozkrojení je třeba jej pro následné uchování zabalit do potravinové fólie. Melouny nejlépe chutnají vychlazené a jsou vynikající samotné nebo báječně doplňují ovocné saláty.