Rajče

Rajčata jsou velice oblíbenou zeleninou letní sezony. Na našich stolech však nechybí ani v zimě. Na pultech potravinových řetězců je můžeme najít v podstatě po celý rok. Milujeme jejich chuť, ale i to, jak jsou šťavnatá. Užíváme si každé zakousnutí. A občas je dochutíme třeba nějakým kořením či sýrem.

Rajčata jsou plody keře, jenž je nejčastěji pěstován coby jednoletka a který se nazývá lilek rajče. Svůj původ má tato plodina v Americe, odtud se k nám dostala při zámořských objevech. Jelikož je rostlina vcelku nenáročná, dá se pěstovat i v mírném podnebí a musíme podotknout, že se rajčatům u nás daří.

Rajče má bobulovitý tvar, dužina je pokryta červenavou slupkou, uvnitř plodu můžeme najít tekutinu, jež je plná drobných jadérek. Při konzumaci si však musíme dávat pozor, abychom jedli pouze červené zralé plody. Pokud bychom pojídali plody zelené, jež jsou ještě nezralé, mohli bychom se otrávit.

Látky obsažené v rajčatech

Rajčata jsou bohatým zdrojem vitamínů, minerálů a dalších zdraví prospěšných látek. Zralé plody jsou plné vody, sacharidů, bílkovin, vitamínu C, betakarotenu, vlákniny a tuku. Dále obsahují vitamíny skupiny B a E. Co se týče minerálů, za zmínku stojí vysoký obsah železa, draslíku, jódu, mědi, fosforu a vápníku, pochopitelně je těch blahodárných látek ale mnohem více.

Léčivé účinky na naše zdraví

Pravidelnou konzumací rajčat můžeme bojovat proti nejrůznějším zdravotním problémům, jež nás mohou trápit. Rajčata jsou nejúčinnějším spolubojovníkem například proti únavě, ale také vám pomohou například se zažívacími problémy a s potížemi s vylučovacím ústrojím. Od této chvíle rozhodně nezažijete žádné bolesti při močení a předejdete bolestivému zánětu močových cest. Látky však účinně pomáhají také s celkovým pročištěním organismu. Muži ocení to, že jim rajčata pomohou bojovat proti problémům s prostatou.

Jelikož je v rajčatech vysoký obsah vitamínu C, jejich konzumace pozitivně působí na naši obranyschopnost, nejrozličnější bacily se nám vyhnou od této chvíle velkým obloukem. Díky tekutině, jež je v plodu obsažena, můžeme použít rajče i na zchlazení nejrůznějších spálenin a dalších podobných bolestivých ran.

Pokud se snažíte shodit pár kilogramů, zapojte bez sebemenších výčitek do svého jídelníčku i rajčata, s jejich konzumací se budete cítit mnohem lépe. Rajčata také blahodárně působí i na regeneraci pokožky, z tohoto důvodu budete působit mladším a zdravějším dojmem.

Rajčata v kuchyni

Plody lilku rajče se dají používat v kuchyni opět v jakémkoliv provedení a můžeme je podrobit i jakékoliv úpravě. Někdo je má rád čerstvě utržené ze zahrádky, další si potrpí třeba na leču, druhý si dá rád rajčata připravená na grilu, jiný je používá v usušené formě. Ano, všechny tyto varianty jsou vhodné a velice chutné.

Čerstvá rajčata se dají nakombinovat s mozzarelou a sýrem nebo se dají přidat do čerstvého zeleninového salátu. Můžete si je však uvařit, buď v rajské omáčce, rajské polévce s těstovinami nebo třeba v již zmiňovaném leču. Avšak dají se vložit i na gril, zde stačí použít jen koření a nechat pracovat gril. Chutné jsou však také plody připravené v troubě, můžeme je zapéci do těstovin či si z nich připravit rizoto. Variant je opravdu velké množství.

Z rajčat si však můžeme připravit i chutné nápoje, ať už koktejly, či smoothies. Dokonce si z rajčat můžete připravit domácí kečup či rajčata zavařit. Možností přípravy je opravdu mnoho a je jen na nás, pro jakou se rozhodneme. Fantazii se meze nekladou, a proto si můžeme vymýšlet i své vlastní recepty.