Grep

Náš článek vám tentokrát představí druh ovoce, jenž se k nám dostal z dalekého Barbadosu, avšak k nám se dostal až později díky zámořským objevům z Ameriky. Dříve byl pěstován coby okrasná rostlina a na to, že plody této rostliny jsou jedlé a ke všemu ještě chutné, se přišlo až v 19. století.

Jedná se o grep. Na našem talíři se však může těchto citrusových plodů objevit hned několik druhů. Ty se odlišují většinou barvou své dužniny. Některé mají červenou barvu, jiné se pyšní barvou bílou, růžovou nebo žlutou.

Překvapit nás mohou svou chutí, jež je trošku nakyslá, u zralých plodů působí chuť nasládle a pohladí nás po jazyku. Grapefruit vznikl zkřížením dvou druhů pomeranče a pomela. Ač je grep hodně šťavnatý a v létě by mohl působit coby skvělý osvěžující prvek, konzumujeme jej spíše v zimě, protože pomáhá posílit náš imunitní systém.

Blahodárné látky v grepu

Je to až k nevíře, ale grep je do slova a do písmene zásobárnou vitamínů, minerálů a dalších zdraví prospěšných látek. Jak jsme již poznamenali výše, v grepu je obsaženo vysoké množství vody. Kromě té pak v tomto ovoci najdeme vcelku vysoký obsah cukru a vlákniny. Dále stojí za zmínku také bílkoviny, dusík, vápník, železo, sodík a spousta dalších.

Obsaženy jsou také nejrozličnější skupiny vitamínů, jež se zasluhují o ochranu našeho organismu před různými nemocemi a infekcemi. V plodech najdeme vysoký obsah vitamínu C, dále pak vitamíny D, E, mnohé ze skupiny B a spousty dalších.

Léčivé účinky exotických plodů

Grep se pyšní také mnohými léčivými účinky. Mimo jiné pomáhá chránit náš organismus před útoky nejrůznějších bacilů. Pozitivně působí na náš krevní oběh. Rozloučit se můžeme s vysokým krevním tlakem, avšak důležité je, abychom upozornili na to, že by nemělo být toto ovoce konzumováno ve chvíli, kdy užíváte léky na snížení tlaku.

Pokud byste jedli obojí, mohlo by dojít k tomu, že by se vám tlak snížil až moc. Jelikož nejsou v plodu obsaženy téměř žádné tuky a cholesterol, můžeme jej tedy použít i na snížení hladiny cholesterolu v krvi.

Grapefruit je ale také velice ceněným bojovníkem proti několika druhům rakoviny. Je vědecky prokázáno, že některé látky, jež jsou v plodu obsaženy působí proti rakovině plic a žaludku. Pokud tedy víte, že někdo z vaší rodiny rakovinou onemocněl, vyzvěte preventivně do boje proti této zákeřné chorobě právě grep. Avšak důležité je upozornit na nevhodnost konzumace tohoto ovoce v případě, že se již s rakovinou léčíte. Grep se totiž nesnáší s léky proti tomuto onemocnění.

Grep je dále úžasným produktem na pročištění střev a celkově trávicího traktu. Jeho konzumací tak zvýšíte imunitu a předejdete onemocněním, jež mohou začít právě ve střevech. Zároveň je důležité vědět, že pokud trpíte nechutenstvím, toto ovoce vám od problému pomůže, protože povzbuzuje chuť k jídlu.

Léčivá však není jen samotná dužina, ale také semínka plodu. Výtažkem z nich se dá bojovat proti nejrozličnějším kožním onemocněním, ale také proti astmatu a různým infekcím a zánětům.

Grep v kuchyni

Mnoho z nás při konzumaci citrusových plodů trpí. Nejčastěji k těmto problémům dochází právě při konzumaci grepu. Problémem je to, že nám jeho nakyslá chuť není příjemná, a proto si jej posypeme cukrem. To je však to nejhorší, co můžeme udělat, protože tímto postupem zatížíme náš organismus.

Cukr totiž ve spojení s grepem způsobí v našem žaludku hotovou apokalypsu, podpoří totiž kvašení a my tak pocítíme zažívací potíže. Pokud si chcete dát grep jen tak, sáhněte po červeném. Ten je ze všech čtyř variant nejsladší. Vy si tak jeho konzumaci užijete bez jakýchkoliv trávicích potíží.

Grep je vhodný použít třeba do ovocného salátu, zde se chutě skvěle doplní a my tak při konzumaci nebudeme vůbec trpět. Připravit si z něj však můžeme i chutný domácí džus, koktejl či nápoj smoothie. Vložit jej můžeme také do koláčů, dortů či do palačinek.