X

Kojení – léky, pomůcky a podpory

3 min čtení

Kojení – léky, pomůcky a podpory

V tomto článku o kojení se krátce zmíníme o užívání léků v těhotenství, přineseme přehled pomůcek ke kojení a také výčet homeopatických prostředků k ošetření prsů a hypoalergenních potravin pro příkrm.

V době kojení je třeba, abyste všechny léky, které již užíváte nebo hodláte užívat, konzultovala s lékařem! V zásadě lze říci, že v době kojení byste neměla užívat žádné léky ani doplňující léčebné prostředky, tzv. doplňky stravy nebo vitaminové doplňky. Máte-li přesto pocit, že se bez léku neobejdete, zajděte se nejdřív poradit s lékařem. V případě menších obtíží se snažte najít jiné prostředky, například náplasti proti bolesti či jiné řešení, které vám mohou doporučit i magistři v lékárně.

Pomůcky ke kojení

  1. Vložky do podprsenky: opatřete si vložky z čistého přírodního hedvábí nebo vlny - mají vlastnosti příznivé pro pokožku a jsou příjemné. Hedvábí a vlna odvádějí vlhkost od pokožky a odpařují ji. Tato vlákna se lépe ošetřují než bavlna - není nutné je tak často prát, a proto vám bude stačit šest kusů. Vlhkost a zapařené prostředí poskytují živnou půdu pro kožní plísně, jako je například soor, vlhké bavlněné nebo jednorázové vložky proto často měňte a zásadně nepoužívejte vložky s plastovou vrstvou!
  2. Mateřská podprsenka: v období kojení prsa příjemně podpírá a drží. U speciálních mateřských podprsenek se dá odhalit každý prs zvlášť. Podprsenka nesmí nikde tlačit a měla by prsa dobře podpírat, aniž by zatěžovala ramena. V košíčcích by mělo zůstat místo pro vložky.
  3. Pure Lan nebo Lansinoh: zcela čistý lanolín k ošetření citlivých nebo suchých bradavek. Před kojením se nemusí odstraňovat.
  4. Tepelný obklad: obklad ve tvaru prsu, který se dá snadno nahřát nebo zchladit.
  5. Formovače bradavek: nosí se při plochých nebo zapadlých bradavkách, vždy jednu hodinu před kojením. Měkký silikon se přizpůsobí tvaru těla a zaručuje diskrétnost.
  6. Chrániče bradavek: chrání bolestivé nebo popraskané bradavky. Je nutné dbát na dostatečně velké košíčky podprsenky, aby nevznikl tlak na prsa, který by mohl způsobit retenci mléka.
  7. Misky k zachycení mléka: bezpečně zachytí vytékající mléko a chrání oblečení. Nashromážděné mléko lze přelít do jiné nádoby a použít.
  8. Kojicí (prsní) kloboučky: používají se při bolestivých nebo poraněných bradavkách. Používají se jen výjimečně!
  9. Krmicí souprava: matka má na krku zavěšenou lahvičku s mlékem, od níž vedou dvě hadičky k bradavkám. Dítě saje současně z hadičky i bradavky - nasytí se a zároveň podporuje tvorbu mléka.

Z následujících homeopatických prostředků je třeba dle symptomatických příznaků pečlivě volit:

Belladonna: Pravý prs je náhle horký, zarudlý a nalitý, rychle stoupající horečka, vysoký krevní tlak, jakoby „zapařená" horká hlava, studené ruce a nohy, touha po klidu.

Bryonia: Prsy se pozvolna stávají horkými a těžkými, horečka stoupá pomalu, mléko a očistky jako by úplně měly přestat téct, velká žízeň, absolutní potřeba klidu, upřednostňování ležení na postižené straně.

Hepar sulfuris: Při mastitidě s ostrými bodavými bolestmi jako by od střepiny, extrémní citlivost na chlad, už při odhalení prsu je průvan nepříjemný.

Lan caninum: Při mastitidě může pomoci snížit odtok mléka, potíže postupují střídavě od jednoho prsu k druhému.

Phytolacca: Prs (většinou levý) je místy tvrdý, horký a velmi citlivý, bolí celé tělo, často předcházelo menší nachlazení, v noci se stav zhoršuje.

Silicea: Při léčení zatvrdlin po zánětu prsu, k doléčení abscesových dutin, extrémní citlivost na chlad, vyhledávání tepla, i v létě je každý průvan nepříjemný.

Hypoalergenní potraviny pro příkrm

Zelenina: květák, čínské zelí, hrášek, fenykl, okurky, mrkev, brambory, kedlubny, dýně, kořen petržele, červená řepa, brukve (bílá ředkev a kedlubna), všechny druhy zeleného salátu (pro příkrm vařený v páře), černý kořen, chřest, špenát, cukety.

Obilniny: pohanka, ječmen, oves, jáhly, rýže.

Ovoce: jablka (pouze druhy obsahující málo kyselin a zpočátku oloupaná, meruňky (i sušené nesířené), avokádo, banány, hrušky (zpočátku oloupané), borůvky, datle, fíky, melouny, mirabelky (špendlíky), třešně (sladké druhy), vinné hrozny (i nesířené rozinky), švestky.

Maso: slepičí, kuřecí, kachní, králičí, krůtí, hovězí, telecí, jehněčí, kůzlečí.

Tuky: kukuřičný olej, olivový olej, slunečnicový olej.

Sladkosti: jablečné nebo hruškové přesnídávky, datlové pyré, hroznový cukr.

Ohodnoťte článek